auld lang syne

Varenda gång jag sett filmer där nyårsafton utspelar sig så sjunger de en speciell nyårstrudelutt. Jag har aldrig lyckats fånga orden, så idag tänkte jag att äh, jag söker på new years eve song och ser vad jag får fram. Där kom jag över titeln som då är auld lang syne. Vad betyder då det? Det kan ju inte vara engelska eller hur?

Det visar sig att låten som nästan alla sjunger på tolvslaget borta i Staterna, ursprungligen är skriven av en skotte på 1700-talet. Robert Burns heter han vars utskrift av texten till sången folk oftast refererar till och han som fått äran för låten. Så nu vet jag vad de sjunger och vad låten har för ursprung, frågan är bara varför folk sjunger just den.

Texten säger att man ska minnas det som varit och skåla för det. Så det är ju rätt passande egentligen.

För gamla tiders skull skålar vi in det nya året.

Skål för gamla tiders skull!

Ett svar till “auld lang syne”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.