HSP eller inte?

medium_4122086903

Ända sedan jag upptäckte det här med HSP (High Sensitive Person) så har jag funderat en del på det och om jag verkligen hamnar i den kategorin. Jag har sett personer i de facebookgrupper som finns för HSP:are, uttrycka och beskriva sig själva på sätt som jag inte alls känner igen. Vissa delar känner jag igen, men vissa andra inte alls. Så då är min fundering om jag verkligen är så känslig. Det går kanske att vara det på olika sätt och i olika grad, vad vet jag?

Det jag känner igen mig i är dels de fysiska begränsningarna när det kommer till höga ljud och att känna obehag av dessa, att jag ibland kan bli överstimulerad, sen har jag väl rätt lätt för att ta åt mig och älta en del saker. Jag vet inte om det gör mig till en HSP-are dock. Många i de här grupperna söker verkligen efter minsta gemensamma nämnare och har ett enormt behov att finna gelikar. Inte heller här är jag likadan. Jag kanske har filtrerat och slipat bort det mest känsliga hos mig själv? Hos de flesta andra så verkar det som att de inte kan göra det.

Jag har lätt för att sätta mig in i andras känslor och gråta är något jag gör säkert flera gånger i veckan. Inte för min egen skull, men i empati för något fint, sorgligt eller så. Jag lever mig in i filmer och tv-serie något enormt. Bara att fråga de stackare som sett på tv och film med mig. Jag skrattar högt och hjärtligt för att jag tycker saker är roliga, ska man inte det då liksom?

Jag kan bli otroligt sårad om någon klankar ned på något som jag själv bara ser som ett bevis för att jag vågar vara mig själv i deras sällskap. Brukar inte säga något då det oftast inte är någon idé, jag är ju bara irriterande och de har ju rätt. Det jobbiga är ju att jag bara är den jag är och att det ses som något negativt är såklart jobbigt och som sagt sårande. Sen fattar jag med att det kanske inte är så de menar, men jag kan ta det så.

Ja, det gör väl detsamma egentligen, jag är den jag är och har de förutsättningar jag har. Tyvärr bryr jag mig lite för mycket om vad andra tycker om mig ibland, alla dessa sociala regler som jag inte riktigt hänger med i ibland gör det ju inte bättre. Jag som person är rätt gränslös i vissa avseenden och det kan bli lite galet ibland. Är glad och ledsen över det faktum att jag blockerat bort vissa saker. Det både begränsar och underlättar.

Hittade några artiklar i VLT och har även sett fler som lyfter ämnet därute så det är toppen att frågan kommer upp på tapeten, det är ju trots allt 15-20 % av populationen som anses ha detta drag. Det är inte helt lätt att veta om en passar in, verkar finnas olika grader av känslighet med, saker som uppväxtförhållanden kan också påverka enligt en av artiklarna.

Tycker att det är väldigt intressant med HSP oavsett om jag är en sådan person eller inte. Det jobbas för fullt med en dokumentär om detta personlighetsdrag och för att lyfta det inom forskning och allmänheten. Finns en Kickstarter för att samla in pengar så de kan göra den, där de har uppnått målet. Kolla in trailern här under:

photo credit: parramitta via photopin cc

2 svar till “HSP eller inte?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.