Att se bortom sin egen horisont

Förra fredagen hade vi en inspirationsförläsare på vår kickoff som skulle inspirera oss inför höstens arbete. Eftersom jag jobbar på kommunens arbetsmarknadsenhet med att stötta personer som är uppbärare av försörjningsstöd handlar det ofta om personer som haft svårt med att integrera sig i samhället av olika anledningar.

Ur deras perspektiv så är det såhär livet ser ut i Sverige, en del uttrycker att de får lön från kommunen. Vilket för oss som är integrerade blir fel. Du får ju lön när du arbetar, vilket de inte gör. Worlds colliding.. det här sticker ju i mångas ögon kan jag tänka mig.

Att känna tillhörighet i samhället är inte så enkelt när man inte kommer i kontakt med andra svenskar än myndighetspersoner. Ett sätt att lösa det på är att det finns personer som lotsar in dessa människor in i samhället genom att visa upp sin vardag. Kontaktpersoner med ett annat perspektiv som kan fungera som förebilder och förklara hur Sverige fungerar för dem.

För vet en person inte hur det fungerar i sitt nya samhälle så blir det svårt att bryta sina invanda mönster och se och ta in andra kulturella uttryck. Det är här som det vi gör här kommer in. Det handlar inte bara om att de ska ut i egen försörjning, utan vägen dit är viktig.

Vi behöver väcka en vilja att ingå i svenska samhället, en vilja att utvecklas och ta steg närmare ett arbete eller studier. Ett exempel som visar hur det kan se ut är när de får en praktik och de säger att det bara är ännu en praktik som inte kommer leda någonstans. Där ska vi förklara syfte och försöka få dem att se det ur ett annat perspektiv.

Inte så lätt faktiskt, men det ska ju vara lite av en utmaning. Det handlar om att rubba folks cirklar, så de inte blir för bekväma. Få de att se saker ur ett annat perspektiv, samtidigt som deras perspektiv respekteras. En fin balansgång så klart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.