Ska Kårobligatoriet bort?

Det vill tadriendra veta vad jag tycker om. För att vara ärlig har jag inte funderat särskilt mycket på det ämnet. Men det låter ju onekligen positivt och jag vet att det ur ett liberalt perspektiv är att föredra. Personligen håller jag väl med, med några få reservationer. Att betänka är ju hur pengarna ska komma in istället. Vilket jag hoppas och tror att Leijonborg och co utreder ordentligt och finner en hyfsat smart lösning på.

En annan bidragande faktor till att jag tycker det är positivt är att det kommer påverka hur studenter ser på Kåren. Mer ansvar för verksamheten kan leda till nya tankesätt och utveckling av alternativa tillvägagångssätt, som de även nämner i AB:s artikel.

Men det är samtidigt en risk man tar. Vad är det som säger att det kommer finnas alternativ finansiering så att Studentkårerna i landet kan fortsätta med sin verksamhet? Eller att dessa alternativa tankesätt kommer igång? Det är väl förmodligen det som ska utredas lite till. Som sagt. Det är inte direkt någon enkel fråga rent praktiskt. Rent principiellt är det däremot enklare.

Men frågan är var man drar gränsen. För A-kassan är ju inget tvång i dagens läge, men däremot vill man ju införa en obligatorisk a-kassa. Där blir det hela lite motsägelsefullt. Detta är Socialdemokraten Roger Jönsson snabb att konstatera. Frågan är som vanligt pengar och hur man ska locka folk att stanna kvar i fack och i Studentkårerna, utan att de ska behöva betala allt för mycket. Det ska vara värt det. Samtidigt som man ska ha ett val. Det tycker jag är viktigt. Tvång är aldrig bra.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Jag är också upprörd

A-kassan upprör.

Jag vet inte exakt varför de tycker att det är så bra att höja avgifterna. Om det är för att sänka skatterna eller om de vill få till massavhopp från facken. Men jag hoppas ju självklart att det ska föra något gott med sig, att det finns något logiskt, bakomliggande skäl som alla andra vägrar att inse.

Jag som student betalade 100 kr i avgift till facket innan årskiftet. Med påslagen ökar månadsavgiften med 239%! Jättekul. Men jag har inget val utan jag stannar kvar, för jag har alla mina försäkringar och även jobbet kvar. Kanske inte kan ta mer tjänstledigt om jag går ur facket. Utan facket kanske de som bestämmer på företaget tvingar mig att säga upp mig. Någon som vet om de kan göra så?

Ja, det är väl bara att surt punga ut med de extra kronorna..

Andra bloggar om: , , , , , ,

Intressant

A-kassan och solidariteten

För en gångs skull ska jag inte skriva om tråkiga saker som vad jag äter, eller har för mig. Jag ska försöka mig på att ha en åsikt eller iallafall få fram vad jag har för tankar om en del saker. Det handlar om politik. Om den nya regeringen, deras sätt att arbeta, deras förslag och vad jag tycker lite sådär. Eftersom jag läser en hel del bloggar och har en del runtom mig som inte riktigt gillar vad som sker, ska jag försöka återge av vad jag förstått. Jag kommer inte komma fram till så mycket, mest få ut mina tankar.

A-kassan och solidariteten. Det talas mycket om det på oppositionssidan. Att det är ett svek mot det lilla folket, att nu kommer det barka käpprätt åt helvete. Trampa på de som redan ligger ned. Mycket är ren och skär invänjd smörja. Särskilt från de som är riktiga arbetare och jobbar inom fack och olika politiska rörelser som LO. Jag tror att de är så inskränkta på att vi måste hjälpa alla så mycket att de inte behöver bekymra sig, bara göra rätt för sig. Hur gör de rätt för sig? Ja, de söker jobb. Men är inte det lite för ja, mesigt?

Nu tycker den nya regeringen att det är dags att ta i med hårdhandskarna. Jag som aldrig varit arbetslös kan inte för min värld säga att jag vet hur det är att vara arbetslös. Det finns säkert väldigt mycket som är problematisk. Det tror jag att det gör. Det är nog inte så enkelt som de vill göra det. Att höja avgifterna och korta ner tiden som man kan få a-kassa kan vara motiverande, men lika ofta kan det nog vara tvärtom, väldigt omotiverande och betyngande.

Är det kontraproduktivt eller kommer det ge resultat? Eftersom det finns lika många scenarion som det finns arbetslösa och arbetssökande kan jag omöjligt svara på den frågan. Regeringen är av en åsikt och oppositionen en annan. Jag tycker att det är värt ett försök. Väldigt lätt för mig att säga. Men det kommer ju drabba mig med. Jag vet inte hur mycket, men jag är med i facket och betalar minimumavgift på 100 kr, nu när jag studerar.

Sen det här med solidaritet. Visst vi ska bry oss om varandra och ingen ska behöva bo på gatan, men i dagens samhälle är det väldigt många som utnyttjar systemet för att slippa jobba, slippa göra sånt som vi andra gör. Självklart finns det de som mår piss, som behöver vara förtidspensionärer och inte kan eller bör jobba. Men att helt avfärda regeringens försök att styra upp situationen på arbetsmarknaden tycker jag är dumt. De vill iallafall göra något. De vågar. Låt dem försöka. Jag vet att det inte alls är svart och vitt, det finns så många olika faktorer att ta med i ekvationen, men försök att inte dra till med de gamla flosklerna om att de inte bryr sig om folk. Att de bara vill att de rika ska bli rikare.

För om det är så, så kan vi lika gärna lägga ner allt vad land och regeringen heter, för då är det var man för sig, ingen som bryr sig om andra. Vilket jag vägrar tro på. Jag hoppas och tror att de som vill ha makt, vill ha den för att förbättra världen och inte bara roffa åt sig mer. Kanske är jag naiv och puckad, men jag hoppas verkligen det.

Andra bloggar om: , , , , , , ,


Intressant

Pladdra går ju

Efter några dagar med intensivt pluggande och så, känner jag mig mindre motiverad just nu. Kanske bara läser sammanfattningarna? Fast det är dumt att bara göra det. Jag bör göra som jag gjort tidigare i veckan. Men jag vill inte! Nej, jag ska göra nåt annat ett tag och se om jag känner mig mer manad sen. Skriver mer om detta senare. Fast egentligen vill jag bara fortsätta skriva. Men jag vet liksom inte om vad det skulle vara. Jag blir liksom låst och borde inte tänka så mycket, bara skriva. Låta det flöda. Ställa lite roliga frågor och fundera omkring. Då blir liksom ens inlägg mer intressanta. Varför har jag ingen lust att plugga då? Jag känner inte alls att det skulle ge mig något. Jag blir nästan lite anti för att jag har press på mig att läsa massor. Det är ett rätt tight schema nästa vecka. Sen måste jag städa min gamla studentlägenhet med. Låter som att det är en gammal lägenhet. Haha. Nej, men den jag hade innan den jag bor i nu. Inte för att det borde ta sådan lång tid, men det är inget jag direkt ser fram emot. Putsa fönster, moppa golv, skura kylskåp och duschväggar. Blir ju som att återgå till jobbet. Apropå jobbet kom jag just på att jag missade telefontiden till facket. Skulle ju ringa och kolla varför jag inte fått någon räkning på min avgift. Kan ju vara bra att betala den. så jag är kvar i a-kassan och sådant. Är säkert inte med längre och är helt utan säkerhet ifall jag någon gång skulle behöva stämpla. Skitbra. Nu skiter jag i det här.

Andra bloggar om: , ,

Intressant