Fakta om Evangelism

Med tanke på mitt inlägg igår om Mike Huckabee så surfade jag runt på nätet för att ta reda på mer om hans trosinriktning. Närmare bestämt den evangeliska. Han är ju faktiskt pastor i två av dess kyrkor. En av alla dem som sprider Jesus budskap i syfte frälsa orädda själar. Det som utmärker deras tro är att de är övertygade att Jesus kommer återvända till jorden och skapa ett Guds rike på jorden. I samband med detta kommer alla otrogna, som ateister, muslimer, judar, katoliker osv. alltså de som inte tror på just detta att Jesus kommer åter. Det finns idag 70 miljoner som tror mer eller mindre på detta, de flesta mer än mindre. De är ungefär lika tossiga som scientologer om man frågar mig.

Såg några filmer om detta för ett par år sen, som heter Left Behind. En skådespelare som jag känner till från en serie som heter Growing Pains, Kirk Cameron spelar en journalist som blir kvar efter att Jesus hämtat hem alla som hör hemma i himlen, alltså de trogna. Detta kallas för Rapture.

Det är detta som Mike Huckabee baserar sin tro på. Det är också vad som gör honom till en farlig man. Som gör vilken religiös människa som följer en skrift som skrivits av andra människor farlig. För de är helt övertygade i sin tro att detta är Guds ord. Evangelismen som detta kallas, bland annat, det kommer i olika former och förekommer givetvis i Sverige. Det värsta är att de vill rädda så många själar som möjligt, vilket gör att de missionerar i hela världen, självklart i de fattigaste delarna. Där deras nummer växer.

En summering av vad kärnan i deras tro är finner man på Wikipedia

”John C. Green, director of the Ray C. Bliss Institute of Applied Politics at the University of Akron in Ohio, found in the 2004 American Religious Landscape Report[2] that despite many variations, evangelicals in the United States generally adhere to four core beliefs:

1. Biblical inerrancy
2. Salvation comes only through faith in Jesus and not good works (in particular the belief in atonement for sins at the cross and the resurrection of Christ) Scriptural references: John 14:6, Hebrews 9
3. Individuals (above an age of accountability) must personally trust in Jesus Christ for salvation.
4. All Christians are commissioned to evangelize and should be publicly baptized as a symbolic confession of faith. Scriptural reference: Matthew 28:19, Acts 1:8”

I Sverige finns också de som vill att bibeln ska ha en mer betydande roll som skrift. Som tur är är vi det mest sekulariserade landet i världen. Vilket jag uttryckt min tacksamhet för.

Intressant?

Bush om ‘Intelligent Design’.

Bush Remarks On ’Intelligent Design’ Theory Fuel Debate

Artikeln beskriver hur Bush tycker att amerikanska ungdomar ska få lära sig fler teorier om alltings skapelse än den evolutionära. Han menar att Guds hand har ett finger med i det hela. Kritiker till hans uttalande menar att det inte finns några som helst vetenskapliga fakta som detta baseras på. Så det är rätt lönlöst att lära ut sådant. Vilket jag håller med om.

Det är självklart upp till varje individ att tro vad den vill om hur allt uppkommit, men att stå bakom en kateder och lära ut spekulationer som ren fakta, verkar rätt korkat. Kyrkan har alltid sökt sätt att underminera vetenskapliga rön som påvisar att det är mer eller mindre omöjligt att det som står i bibeln kan vara möjligt.

President Bush said students ”ought to be exposed to different ideas.”

Detta kan jag väl hålla med om, det kan tas upp i en debatt om olika synsätt och förhållningssätt på en skola, men det ska inte lagslås och försättas i verk som en del i skolplanen. Det skulle ge helt fel signaler till den redan ”felinformerade” och lite lätt indoktrinerade befolkningen. I brist på ett bättre ord.

Enligt artikeln ska Intelligent design vara den teori majoriteten av den amerikanska befolkning tror på. Vilket för mig är lite skrämmande. För mig är det ganska otippat att the divine hand of God the Almighty, kom och styrde ihop hela universum.

Då tror jag mer på kaosteorin. Det läskiga är att det tvivlas mer och mer på evolutionsläran. Visst den har kanske inte svaret på allt, men det finns iallafall fakta som påvisar att det mesta är sannolikt, såsom att vi utvecklats från apor. Det kanske är det som stör de kristna som vill tro på intelligent design.

Förhoppningsvis hinner/kommer det inte gå så långt att Bush kommer att lagslå om att detta ska ingå i läroplanen, för än så länge verkar han inte ha några sådana planer.