Varats olidliga lättja och idioti.

Utstämplad och klar för idag. Blivit två lite längre dagar på jobbet.

En morgon när jag åkte till jobbet funderade jag kring feminism, kvinnoförtryck och om min egen roll i det hela. Har läst flera bloggar där författaren konstaterar att alla män förtrycker kvinnor. Om inte direkt, så indirekt bara genom att vara män och bidra till att upprätthålla patriarkala strukturer.

Jag förstår hur de tänker. Det är lätt att skjuta ifrån sig och säga att jag förtrycker minsann ingen, men tänk efter lite. Har du aldrig varit med och bidragit på något sätt till att upprätthålla könsmaktsordningen som råder i samhället? Aldrig haft en åsikt om hur någon klär sig? Att de bär för mycket eller för lite smink? Kanske skämtat om saker du inte har en aning om?

Jag skulle kunna komma med många fler exempel, men jag tror ni hajar vad jag syftar på. Hade även en diskussion med utgångspunkt i en video som ironiserar över att det är kvinnors fel att de blir våldtagna.

Se videon här

Utan att gå in på detalj på vad som sades i diskussionen till denna video så kan jag konstatera att jag inte tycker att man kan skämta om allt. Ironisering är däremot ett bra sätt att göra poänger om saker som är fel. Så denna video är bra. Att skämta om att kvinnor ska stå vid spisen fastkedjade är inte ett dugg roligt, bara pinsamt.

Smart humor vs. grottmänniskohumor. Så ner med den dåliga humorn som på olika sätt cementerar en unken syn på kvinnors rättigheter och fram för ironi som belyser samhällsproblem och ifrågasätter patriarkala strukturer som bara belastar oss som individer på olika sätt.

Har även naturligtvis förskräckts över den dom som föll i hovrätten där 6 killar som utnyttjat en 15-årig tjej blivit friade. Jag skiter i vilken brottsrubricering som är applicerad och vad som skedde runt omkring, det är bara fel att ta sig denna frihet med en annan individ. Punkt. Varför diskuterar vi ens? Det är fel fel fel!

Finns inga vinnare och jag skiter i om det divideras om vilka som är skyldiga, samhället eller individerna. Vem som är offer, flickan eller förövarna. Bara bajs alltihopa. Min spontana reaktion blir:

Fy faan!

Datalagring och framtiden

Att spara uppgifter från Internet är något sm är ganska kontroversiellt i dagens samhälle. Den politiska eliten tycker att det är ett nödvändigt steg för att kunna skydda medborgarna från kriminella och utomstående hot. Det är i alla fall vad de säger.

Enligt artikeln i DN som kom idag om det kommande förslaget från justitieminister Beatrice Ask så ska operatörerna lagra uppgifterna i sex månader för att det ska kunna gå att spåra samtal, sms och mail i syfte att använda dessa uppgifter som bevis i brottsundersökningar.

Så syftet är ju som vanligt gott. Rent konkret är det en remiss som ska ska granskas av både lagrådet och sedan ska det vidare till riksdagen för beslut. Som det verkar så stödjer socialdemokraterna detta och då känns det som att det finns en stor chans att det kommer gå igenom, oavsett hur mycket protester som kan komma.

Det som är förslagets mindre negativa del och som ska skydda det från att vara för kontroversiellt är att själva innehållet i samtalen, mailen och sms:en inte får användas och sparas, utan bara metadatan. Alltså hur länge samtalen pågått, vem som skickat och hur. Jag själv är lite kluven när det kommer till detta. Visst det låter ju bra, men om man börjat använda data om datan, varför inte lagstifta i framtiden om att använda det som sägs, eller i hemlighet göra det?

Det Ask särskilt framhöll som ett hänsynstagande till integriteten var att regeringen föreslår en lagringstid på sex månader. Det är den miniminivå som anges i EU:s datalagringsdirektiv. Maximinivån är två år och en tidigare svensk utredning hade föreslagit ett år.

Självklart så är det integriteten som är i fara och regeringen vet om att det är den de trollar med. Så de är väldigt noga med att trycka på just detta med tidsbegränsningen. Vet inte om det hjälper dock. Som sagt, har man väl börjat tumma på den så..

En kontroversiell fråga har varit vem som ska stå för de höga kostnaderna för datalagringen. Regeringen anser att operatörerna själva ska ta den notan. Däremot ska staten enligt regeringen betala för de kostnader som uppstår när polisen begär ut uppgifter.

Tror inte att operatörerna tycker att detta är en bra idé. De har ju redan varit lite obstinata när det kommer till att lämna ut utgifter om människors användande av deras tjänster. Så vi får väl se hur de reagerar.

En till sak som är intressant är att Sverige redan förhalat sig i denna fråga och blivit dragna inför EU-domstolen för det. Bland annat detta:

Nyligen läckte dock en promemoria ut från justitiedepartementet vilket gav en insyn i vad som är att vänta. Bland annat kommer polisen att kunna begära ut ip-adresser även för brott som endast bestraffas med böter. Det kan gälla brott som begås via nätet, exempelvis groomning, förtal och upphovsrättsbrott.

Intressant som fan..

Däremot får inte upphovsrättsinnehavare begära ut dessa uppgifter med hänvisning till Ipredlagen. Det ska bara vara brottsbekämpande myndigheter som får använda dessa. Syftet är som sagt gott med detta, men riskerna är många. Framtiden får utvisa vad som sker.

En intressant händelse är det som skedde i Hudiksvalls tingsrätt, med fallet där länkar blev olagliga. Detta är ju en ganska galen dom som liksom visar på hur illa det kan gå. Att göra själva Internet olagligt är ju inte så långt ifrån. Det är såna här domar som jag hoppas inte ska komma av detta förslag. Det är ju som någon skriver i kommentarerna här inte långt ifrån att det mesta blir olagligt, till exempel att referera till andras texter i sin forskning.

Intressant?