Ett slag för friheten?

Kan med ett glatt besked från EU-parlamentariker Lena Ek gå och lägga mig, lite mer lättad. Verkar som att politikerna där nere skött sitt jobb. Det blev en röstning för att tillägg 138 skulle tas med.

Tvärtemot vad som hävdades tidigare idag har industri- och energiutskottet (ITRE) i Europaparlamentet i kväll röstat om telekompaketet. En stor majoritet röstade för ändringsförslag 138, som säger att inga inskränkningar av internetanvändares fri- och rättigheter får göras utan domstolsbeslut.

Skriver Centerpartisten Håkan LarssonEuropabloggen

Nu kan man kanske andas ut ett tag. Vi får se vad som händer den 5 maj..

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Intressant

Politiska dilemman och framtiden

Finns både bra och dåliga nyheter, vilka kan diskuteras på ett antal olika sätt. Första som är den positiva nyheten är att den EU-parlamentariker som jag valde att rösta efter morgonens bloggutlägg om Telekompaketet, faktiskt är för tillägg 138 och vill värna om rättigheter och friheter och en starkare kontroll av lagar och direktiv genom lagprövning på flera olika nivåer. Detta är väldigt positivt och kan ha gjort att hon förtjänat min röst i valet. Självklart kommer jag hålla utkik och hålla mig uppdaterad om allt som händer fram tills valdagen. Tänker inte bara köpa grisen i säcken efter ett blogginlägg.

På den mindre positiva sidan, rentav negativa sidan är att den konferens som ska behandla rasism i Genevé urartade och visade att världen är en mycket dividerad plats när det kommer till vissa saker. Detta i sig är ju ingen nyhet. Men det är tragiskt att det ska behöva bli såhär. På ett sätt så finns det sanningar i det som den iranske presidenten pekar på, men det är som sagt inte rätt forum att peka ut ett enskilt land på. Det leder ingenstans. Samtidigt är det uppenbart vilka länder som är för och emot de olika åsikterna. De som satt kvar och applåderade är starkt Israelkritiska, vilket jag på ett sätt tycker att de ska vara. Samtidigt som de som inte är det gick ut.

Men det som är problematiskt är när yttrandefriheten blir till ett skämt i sammanhanget. Iran har inte direkt belägg för att hävda att de tycker att yttrandefrihet är viktigt. Men de använder det argumentet när det passar dem. Och när Irans president blir till martyr så blir jag lite fundersam. Hur tänkte dem? Hur tänker dem? Kommer våra faktiska skillnader in här, kulturella och även andra och hur ska vi finna gemensamma värdegrunder att stå på för en värld fri från rasism? Är det den vite mannens oförståelse för andra synsätt eller det motsatta som är problematiskt?

Samtidigt så kan jag inte låta bli att se på den historiska bakgrund till problemet, där Israel är i mittpunkt. Var det en medveten strategi och hur ska man förhålla sig till detta, det är ingen som vågar ställa dessa svåra frågor. Mycket på grund av att det finns ett starkt tabu kring dessa frågor. Vilket jag helt klart förstår.

Konsekvenserna av denna delning som sker på en FN-konferens kan bli ödesdigra i ett längre perspektiv. Man får inte glömma att en lokal konflikt blev startskottet för det första stora världskriget. Nu säger jag inte att det kommer gå så långt, men det kan krävas en del eftergifter och eftertanke runt om i världen för att denna spiral inte ska spinna ur kontroll. Frågan är om det finns kapacitet till det. Det kan räcka med att maktbalansen skiftar bara en liten bit i något land, detta kan leda världen till katastrofens rand.

Nu ska jag inte sitta här och utmåla världens undergång som värsta undergångsprofeten, men det är helt klart lite såna vibbar man får. Vilket även kan vara syftet med att göra ett uttalande som detta. Att polemisera världen ytterligare. Få skillnader att bli uppenbara mellan västvärldens rika och resten av världen. Detta kan ses som en rasism som försöker skapa mer missämja mellan etniska grupper och jag kan bara hoppas att det misslyckas. Det är som synes inga enkla frågor det rör sig om, det handlar om otroligt många lager och dubbla bottnar på alla möjliga nivåer som detta utspelar sig och vem har rätten att hävda att just de har rätt? Vem bestämmer det?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Intressant

Moldavien behöver detta

Läser att studenter och de oppositionella i Moldavien protesterar mot de preliminära resultaten från parlamentsvalen som hållts där. Jag föreslår inte att man ska använda våld, men i just detta fall så anser jag det vara befogat.

Moldavien är ett land som är intryckt mellan Rumänien och den ryssvänliga delen av Ukraina. Vilket lett till att det är Europas fattigaste land. Inte just dess läge, men deras brist på handels-möjligheter. Som en följd av kommuniststyret och att den marknad som de hade i och med Sovjetunionen försvann då det upplöstes.

Dessa inskränks av de kommunistiska influenser som tvingat landets befolkning att fly utomlands för att finna jobb, ofta i form av trafficking. Mycket är fel och en del skulle nog påstå att detta är pga av styret.

Det är dags för revolution. Så att nya krafter kan få ge landet en chans.

Regleringen av internet går överstyr

Nu när jag börjar få upp ögonen för vad som sker inom den politiska världen i och med att jag läst och läser statsvetenskap börjar det jag ser kännas väldigt oroande. Jag tycker att alla borde läsa grunderna inom statsvetenskap för att bli mer medvetna om vad som sker ovanför våra huvuden.

För vår säkerhet heter det, men vad handlar det om egentligen, är det säkerhet eller kontroll? Vilka har rätt att säga vad som ska finnas på internet? Jag tycker att yttrandefriheten är väsentlig här. Självklart ska viss verksamhet som är olaglig inte få förekomma, barnpornografi, koppleri och annat som bryter mot lagar ska regleras.

Men när varje medborgares rätt att uttala sig kan komma att riskeras, då blir jag mörkrädd. Alla dessa paket och regleringssystem som nu håller på att implementeras blir tillsammans ett jättehot mot individens integritet och demokratin. Det som är så fantastiskt med internet är de oändliga möjligheterna, så varför reglera sönder allt detta?

Intressant?

Just live your life

Jag är nog rätt slut efter nattens batalj på Kåren, kom massor med folk vilket var skitkul. Allt flöt på så jävla bra, alla slavar jobbade på bra och ja bra stämning. Kom hem alldeles för sent egentligen, var helt slut som sagt. Däckade ganska omgående. Har dock bara sovit 5 timmar.

Nu är det meningen att jag ska skriva klart min hemtenta. Har ännu inte orkat sätta mig in i vart jag var i den. Men jag är jävligt sugen på att komma hem och slappa i soffan. Så jag får väl bita i det sura äpplet, för att använda ett gammalt fint uttryck.

Adieu.