Vart går gränsen och var finns konsekvensanalysen?

Efter att ha funderat en hel del på det här med var gränsen för humor går och vad som är politiskt korrekt så hamnade jag idag i en diskussion på Facebook om just detta.

Jag kan börja med att säga att jag har uppmärksammat det här för min egen del tidigare, jag personligen tycker inte att det är okej att skämta om allt. Det är uppenbart att inte alla håller med mig och jag har funderat på vad som skiljer oss åt. Vad är det som gör att en del har ett så stort behov av att få skämta om precis allt?

Dels har jag förstått att det handlar om att får man inte skämta om en sak ska man inte få skämta om en annan, för det finns alltid någon som kan bli kränkt. Vilket ju stämmer, men det beror ju lite på hur man gör det också och i vilket sammanhang, som någon nämnde under diskussionen.

För min del så går jag efter min inre kompass för det mesta, mixat med andra värderingar som influerat mig. Dessa hamnar oftast innanför ramen för det som betecknas för PK. Jag själv har inga problem med detta eftersom jag vet att jag inte tycker så bara för att man ska eller för att majoriteten tycker så. Jag utgår från mitt rättspatos alltså min känsla för vad som är rätt och fel.

Jag är inte uppvuxen i något hem där jag fått pekpinnar om vad som är rätt och fel utan jag har utvecklat min egen moral utifrån de erfarenheter jag har och saker jag observerat. Jag är i många fall motsägelsefull och säkerligen inkonsekvent, det blir lätt så när man har motsägelsefulla åsikter som inte riktigt går ihop alla gånger. Det viktiga tycker jag är att man har en ständigt pågående utveckling och att man aldrig nöjer sig och slutar ifrågasätta sig själv.

För tro mig, jag har tvivel mer än något annat. Jag går alltid igenom folks argument och väger för och nackdelar och oftast står jag och väger någonstans mittemellan. Å ena sida, å andra sidan, typiskt för de som studerat sociologi. Detta gör det möjligt för mig att se saker ur fler perspektiv och att kunna se saker i flera olika led. Konsekvensanalysen som detta ger gör att jag kan få en djupare förståelse för vad saker och ting har för konsekvenser.

Nu menar inte jag att jag sitter här och har alla svar, jag vet att så inte är fallet men det ger mig en annan förståelse än vad kanske andra har som inte studerat sociologi. Eller som inte har fördjupat sig inom ett specifikt område. Tyvärr är det väldigt många som inte tänker längre än näsan räcker. Självklart inte så att de gör det med flit, jag är själv uppenbarligen inte fulländad och kan göra misstag precis som andra.

Men just det här med skämten och att driva med saker så skiljer jag mig från en del. Jag förstår inte hur det går att missa att vissa typer av skämt som är nedvärderande mot t.ex. kvinnor, homosexuella, icke-vita, alltså personer i grupper som alltid fått utstå den vita mannens maktutövande leder till en fortsatt maktobalans. Det jag däremot förstår är att det är jävligt lätt som 20-nånting år vit man att sitta och säga att det är klart som korvspad att man ska få skämta om allt.

Men jag säger, tänkt till lite för det är jävligt lätt att sitta och skämta om saker, men du ser inte att du bidrar till att skapa ett samhälle som inte inkluderar alla oavsett. Vill du ha det så? Jag vill inte det, så därför måste jag säga ifrån. Av exakt samma anledning måste jag rannsaka mig själv och mina handlingar dagligen och jag är tacksam om jag får en tillsägelse om jag gör något korkat.

Som vanligt när jag ska försöka få ner mina tankar på pränt så blir det inte som jag tänkt, min förmåga att få ner mina tankar är lätt fragmentarisk, men någonstans kanske det finns en röd tråd.

Varats olidliga lättja och idioti.

Utstämplad och klar för idag. Blivit två lite längre dagar på jobbet.

En morgon när jag åkte till jobbet funderade jag kring feminism, kvinnoförtryck och om min egen roll i det hela. Har läst flera bloggar där författaren konstaterar att alla män förtrycker kvinnor. Om inte direkt, så indirekt bara genom att vara män och bidra till att upprätthålla patriarkala strukturer.

Jag förstår hur de tänker. Det är lätt att skjuta ifrån sig och säga att jag förtrycker minsann ingen, men tänk efter lite. Har du aldrig varit med och bidragit på något sätt till att upprätthålla könsmaktsordningen som råder i samhället? Aldrig haft en åsikt om hur någon klär sig? Att de bär för mycket eller för lite smink? Kanske skämtat om saker du inte har en aning om?

Jag skulle kunna komma med många fler exempel, men jag tror ni hajar vad jag syftar på. Hade även en diskussion med utgångspunkt i en video som ironiserar över att det är kvinnors fel att de blir våldtagna.

Se videon här

Utan att gå in på detalj på vad som sades i diskussionen till denna video så kan jag konstatera att jag inte tycker att man kan skämta om allt. Ironisering är däremot ett bra sätt att göra poänger om saker som är fel. Så denna video är bra. Att skämta om att kvinnor ska stå vid spisen fastkedjade är inte ett dugg roligt, bara pinsamt.

Smart humor vs. grottmänniskohumor. Så ner med den dåliga humorn som på olika sätt cementerar en unken syn på kvinnors rättigheter och fram för ironi som belyser samhällsproblem och ifrågasätter patriarkala strukturer som bara belastar oss som individer på olika sätt.

Har även naturligtvis förskräckts över den dom som föll i hovrätten där 6 killar som utnyttjat en 15-årig tjej blivit friade. Jag skiter i vilken brottsrubricering som är applicerad och vad som skedde runt omkring, det är bara fel att ta sig denna frihet med en annan individ. Punkt. Varför diskuterar vi ens? Det är fel fel fel!

Finns inga vinnare och jag skiter i om det divideras om vilka som är skyldiga, samhället eller individerna. Vem som är offer, flickan eller förövarna. Bara bajs alltihopa. Min spontana reaktion blir:

Fy faan!

Det goda hoppets kamp mot den onda cynismen

Jag har under en längre tid känt att det existerar för mycket negativ fokus och för många som närmar sig olika situationer och förekomster med ett minst sagt cyniskt synsätt. Och jag har all förståelse för detta. Det är inte lätt att ha en hoppfull syn på läget i världen ibland. Särskilt när allt som sker världen över är så lättillgängligt för oss med all ny teknik som kommit de senaste åren.

Läste tidigare en artikel skriven av två tjejer som varit inblandade i upploppen i Göteborg kring Instagram. Läs artikeln för mer ingående detaljer. (Länk). Det som de upplevde och upplever är viktigt att fundera över.

De känner sig utsatta och har en känsla att det kommer flippa snart. Att deras generation snart exploderar av frustration. Jag vet inte vad exakt det är som skapar denna känsla. Men jag tror det är svårt att förhålla sig till tekniken och möjligheterna de ger en tonåring med miljoner hormoner. Det är lätt att det spårar ur, att rykten blir till fakta genom att så många sett och hört och läst om ditten och datten.

Jag tror de behöver en kamp att utkämpa. Varje generation har haft olika kamper för att frigöra sig mot någon slags överhet, sin egen föräldrageneration. Jag vet inte vad min generations var, vi som var tonåringar i mitten på 90- talet men det behövs en känsla av att kunna göra uppror och sätta sitt eget fotspår i historien. Kanske är det vad som håller på att ske?

Syfte är viktigt. Att enbart fundera på vad som sker på Internet i olika sociala medier utan någon slags röd tråd eller högre syfte tror jag lätt kan göra folk cyniska.

Ett annat exempel är hur en del blir cyniska efter att ha fått sitt hjärta krossat. Jag har själv varit nära att halka ner i denna destruktiva håla där man bara ser svart på allt som har med kärlek att göra. Det är lätt att göra det när ens eget kärleksliv är raserat. Det viktiga är att komma igen och komma på fötter igen och inte låta den bitterhet som det kan leda till få alltför hårt grepp om en.

I slutändan så är cynismen antitesen till hopp och utan hopp går vi under. Cynismens spår finns överallt och överallt måste hoppet kämpa emot. Kämpa mot de som gett upp, de som resignerar och bara tar emot. Få de att tänka om och se att det faktiskt finns hopp. Det är inte okej. Det är rent ut sagt farligt att bli cynisk. Inte sagt att man inte kan känna sig lite cynisk ibland, men låt den aldrig cynismen ta överhanden i ditt liv. I ditt sätt att tänka om din framtid ska bli någorlunda ljus.

Det värsta som jag sett är när folk agerar utifrån ett cyniskt perspektiv. De som tycker att man ska driva med allt och visst är humor viktigt men cynismen som kan vara förknippad med den är viktig att hålla i schack. Så att det blir en urholkad syn på människor och deras värde. Mycket som sker idag på Internet är kopplat till detta. Det ska drivas och göras åtlöje av allt. Jag säger inte att man ska sluta med det och jag fördömer det inte, men jag ber er att se upp. Det kan gå för långt och det kan få konsekvenser.

Jag vet att en del inte ser på saker och ting som jag och kanske inte alls tycker att detta är ett problem. Men jag tycker det är värt att lyfta upp och reflektera över.

Så fundera ett tag kring hur du beter dig, både på Internet och i dagliga livet. Är du cynisk och resignerad? Har du liksom gett upp hoppet om en bättre tillvaro? Handlar ditt liv om att klara av att leva i en till synes mer eller mindre hopplös värld eller vill du göra skillnad och göra den bättre på något litet sätt?

Det kan räcka med en attityd och spridandet av den. Om man har en vilja så finns det oftast en väg. Det här är lite av mitt bidrag. Kalla mig gärna naiv och godtrogen, men hellre det än cynisk och hopplös.

Intressant?

Besatt av tv-serier?

Jag har ju sett en del på tv-serier de senaste 10 åren. Här är en lista på de serier jag följt antingen delvis eller fullt ut, tills de gått i graven, av olika anledningar. Får det till 64 olika serier, sen vet jag att det är några som saknas. Man kan dela upp de med. Fet stil = pågående, övriga är serier som lagt ner. Satan vad mycket tid som gått åt till det här.

Sci-Fi/Fantasy
The Vampire Diaries
Supernatural
The Walking Dead
Fringe
Grimm
Lost
Charmed
Smallville
Heroes
Battlestar Galactica
True Blood
Kyle XY
Battlestar Galactica: Blood & Chrome
Stargate SG-1
Once Upon a Time
Continuum
Revolution
Legend of the seeker
Games of Thrones
Jericho
Roswell
Stargate Universe
Sinbad
Teen wolf
The secret circle
The 4400
Stargate Atlantis
Flash Forward
Defying gravity
Invasion
Falling skies
Terra nova
Threshold
Terminator: The Sarah Connor chronicles
Spartacus
The Event
Point Pleasant
Carnivale
Taken
Arrow

Humor
The Big Bang Theory
How I Met Your Mother
Desperate Housewives
Greek
Awkward
Hung

Drama
Grey’s Anatomy
Glee
Skins (UK)
90210
The O.C.
Dawson’s Creek
One Tree Hill
Prison Break
Friday Night Lights
Felicity
The Tudors
Brothers and sisters
ER
New girl
Everwood
The Pacific
Episodes
Gossip Girl