Det goda hoppets kamp mot den onda cynismen

Jag har under en längre tid känt att det existerar för mycket negativ fokus och för många som närmar sig olika situationer och förekomster med ett minst sagt cyniskt synsätt. Och jag har all förståelse för detta. Det är inte lätt att ha en hoppfull syn på läget i världen ibland. Särskilt när allt som sker världen över är så lättillgängligt för oss med all ny teknik som kommit de senaste åren.

Läste tidigare en artikel skriven av två tjejer som varit inblandade i upploppen i Göteborg kring Instagram. Läs artikeln för mer ingående detaljer. (Länk). Det som de upplevde och upplever är viktigt att fundera över.

De känner sig utsatta och har en känsla att det kommer flippa snart. Att deras generation snart exploderar av frustration. Jag vet inte vad exakt det är som skapar denna känsla. Men jag tror det är svårt att förhålla sig till tekniken och möjligheterna de ger en tonåring med miljoner hormoner. Det är lätt att det spårar ur, att rykten blir till fakta genom att så många sett och hört och läst om ditten och datten.

Jag tror de behöver en kamp att utkämpa. Varje generation har haft olika kamper för att frigöra sig mot någon slags överhet, sin egen föräldrageneration. Jag vet inte vad min generations var, vi som var tonåringar i mitten på 90- talet men det behövs en känsla av att kunna göra uppror och sätta sitt eget fotspår i historien. Kanske är det vad som håller på att ske?

Syfte är viktigt. Att enbart fundera på vad som sker på Internet i olika sociala medier utan någon slags röd tråd eller högre syfte tror jag lätt kan göra folk cyniska.

Ett annat exempel är hur en del blir cyniska efter att ha fått sitt hjärta krossat. Jag har själv varit nära att halka ner i denna destruktiva håla där man bara ser svart på allt som har med kärlek att göra. Det är lätt att göra det när ens eget kärleksliv är raserat. Det viktiga är att komma igen och komma på fötter igen och inte låta den bitterhet som det kan leda till få alltför hårt grepp om en.

I slutändan så är cynismen antitesen till hopp och utan hopp går vi under. Cynismens spår finns överallt och överallt måste hoppet kämpa emot. Kämpa mot de som gett upp, de som resignerar och bara tar emot. Få de att tänka om och se att det faktiskt finns hopp. Det är inte okej. Det är rent ut sagt farligt att bli cynisk. Inte sagt att man inte kan känna sig lite cynisk ibland, men låt den aldrig cynismen ta överhanden i ditt liv. I ditt sätt att tänka om din framtid ska bli någorlunda ljus.

Det värsta som jag sett är när folk agerar utifrån ett cyniskt perspektiv. De som tycker att man ska driva med allt och visst är humor viktigt men cynismen som kan vara förknippad med den är viktig att hålla i schack. Så att det blir en urholkad syn på människor och deras värde. Mycket som sker idag på Internet är kopplat till detta. Det ska drivas och göras åtlöje av allt. Jag säger inte att man ska sluta med det och jag fördömer det inte, men jag ber er att se upp. Det kan gå för långt och det kan få konsekvenser.

Jag vet att en del inte ser på saker och ting som jag och kanske inte alls tycker att detta är ett problem. Men jag tycker det är värt att lyfta upp och reflektera över.

Så fundera ett tag kring hur du beter dig, både på Internet och i dagliga livet. Är du cynisk och resignerad? Har du liksom gett upp hoppet om en bättre tillvaro? Handlar ditt liv om att klara av att leva i en till synes mer eller mindre hopplös värld eller vill du göra skillnad och göra den bättre på något litet sätt?

Det kan räcka med en attityd och spridandet av den. Om man har en vilja så finns det oftast en väg. Det här är lite av mitt bidrag. Kalla mig gärna naiv och godtrogen, men hellre det än cynisk och hopplös.

Intressant?

Internet är hotat

Detta konstaterar jag och även andra efter alla de lagar och regleringar som nu börjar komma på tal inom EU och andra institutioner. Det är IPRED, ACTA, Telekompaketet. De vill ha kontroll, men internet ska vara fritt! Det är som sagt det som är det som är så bra med det.

Håller med Sugbloggen och även andra som tycker att alla som är för ett fortsatt fritt internet, bör påverka de som sitter i EU-parlamentet.
Lånar kontaktuppgifterna..

Vilka är parlamentarikerna?

* Svenskar i ITRE-utskottet (De viktigaste…): Lena Ek
o Mail: lena.ek@europarl.europa.eu
o Telefon Bryssel (Ring detta på måndag): +32 2 28 45 714
o Telefon Strasbourg (Ring detta på tisdag): +33 3 88 175 714
* Göran Ferm
o Mail: goran.farm@europarl.europa.eu
o Telefon Bryssel (Ring detta på måndag): +32 2 28 45 262
o Telefon Strasbourg (Ring detta på tisdag): +33 3 88 175 262
* Gunnar Hökmark
o Mail: gunnar.hokmark@europarl.europa.eu
o Telefon Bryssel (Ring detta på måndag): +32 2 28 45 822
o Telefon Strasbourg (Ring detta på tisdag): +33 3 88 175 822

Och som sagt, tips på hur man kan formulera sig finns här

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Intressant

Regleringen av internet går överstyr

Nu när jag börjar få upp ögonen för vad som sker inom den politiska världen i och med att jag läst och läser statsvetenskap börjar det jag ser kännas väldigt oroande. Jag tycker att alla borde läsa grunderna inom statsvetenskap för att bli mer medvetna om vad som sker ovanför våra huvuden.

För vår säkerhet heter det, men vad handlar det om egentligen, är det säkerhet eller kontroll? Vilka har rätt att säga vad som ska finnas på internet? Jag tycker att yttrandefriheten är väsentlig här. Självklart ska viss verksamhet som är olaglig inte få förekomma, barnpornografi, koppleri och annat som bryter mot lagar ska regleras.

Men när varje medborgares rätt att uttala sig kan komma att riskeras, då blir jag mörkrädd. Alla dessa paket och regleringssystem som nu håller på att implementeras blir tillsammans ett jättehot mot individens integritet och demokratin. Det som är så fantastiskt med internet är de oändliga möjligheterna, så varför reglera sönder allt detta?

Intressant?

Facebookgrupper och Causes

Det är faschinerande att när man loggar in på Facebook, så hittar man en hel del invites till causes och olika grupper som vill förändra världen på olika sätt. Opinionsbildning på internet helt enkelt. Det har blivit ett enkelt sätt att visa att man har en åsikt om det mesta. Skapa en grupp, gå med i en cause och du har gjort ditt för att förbättra världen, eller?

Jag anser personligen att det är ett ganska torftigt sätt att bidra till en förbättrad värld, för vad visar ett medlemskap i gruppen ”För en bättre värld” egentligen, att man vill ha en bättre värld? Finns det verkligen folk som inte vill ha en bättre värld då? Det blir liksom ganska torftigt på något sätt tycker jag. Man gör det väldigt enkelt för sig själv. Här är jag och jag har en åsikt, nu har jag gjort mitt.

Det hade varit intressant att se folk faktiskt göra något konkret för att följa sina åsikter och värderingar, tänk så mycket vi skulle kunna åstadkomma om folk engagerade sig på riktigt i det som de hade en åsikt om och verkligen gjorde saker för att förändra det som de tycker är fel. Jag säger inte att jag är bättre, men jag vägrar att gå med i massa grupper och causes för att sedan tro att jag gjort mitt.

Nu vet inte jag om det är så folk resonerar, men ändå.

Surfa med mobilen kan bli dyrt

I alla fall om man kombinerar mjukvaran Opera Mini och Monster’s game. Jag råkade upptäcka detta fenomen när jag var fast på en ö utan internet och det regnade ute. Tänkte att surfa till en sida med bara 3-13 kb innehåll per sida inte kunde vara så farligt.

Kollade idag vart jag låg ungefär datatrafiksmässigt och det var ca 16 MB som jag hade sänt och tagit emot. Inte riktigt den mängd jag hade räknat ut. Det i kombination med 85 sms. Men men, nu har jag lärt mig min läxa. Kanske ska stänga av bilder och sånt i webbläsaren.

Fan då, inte kul…vill ju….

Ville prata lite med en viss person igår, men hon är ju så upptagen hela tiden. Det kanske är en hektisk period hon är inne i iofs, men ändå. Snackade med hennes polare istället. På internet asså. Förstår lite hur de känner sig, fast de bor ju jättelångt borta också, så det är ju nästan värre för dem då. Men, man väljer ju som man gör. Happ, har Matematik här dårå, aningens aning trist. Idag _ska_ jag prata med henne, så är det bara och länge också. Hm, ska kanske sluta skriva nu…

senare

Jaha, nu mår jag inge vidare asså…konstiga saker som händer…usch! Det är kanske för att jag är så förbannat hungrig oxå. *suck* Vad världen är sjuk och konstig ibland, helt uppåt väggarna, inget är normalt eller nåt, vad nu det är för nåt. Fy faaan säger jag bara, får ju ångest här…har sluppit det ett tag nu, men nu är den tillbaka. Jag vill bara skrika eller nåt…gahhhh!

Allt jag skriver här känns så meningslöst, det hjälper inte nåt, för jag kan inte uttrycka vad det nu är som känns så jobbigt…

Hum, läste just vad jag skrivit, hjälpte faktiskt lite, helsjukt, men bra…

senare

Usch och fy eller nåt, livet är lite dumt ibland dårå. Men, kan ju inte göra så mycket åt det dårå. Det blir nog bra, hoppas jag.

Läs även andra bloggares åsikter om