A brighter future?

En sociolog har framtiden för sig.

”Sociologi handlar om individen och samhället och relationen däremellan”

”Sociologi är studiet av sociala relationer och processer, människors möten i vardagen, livshistoria och identitet. Sociologer intresserar sig för frågor om makt- och könsrelationer, arbetsliv och ledarskap, social ojämlikhet, etniska relationer och konflikter,
ungdomskulturer, utbildning, massmedier, sociala rörelser, familj, barns utveckling, brottslighet, boende, välfärdsstaten, vård och omsorg med mera. Sociologisk kunskap bidrar ofta till förändring. Forskningen försöker förklara människors handlande men också förhållanden i samhället. Sociologiska analyser ger ofta nya insikter om sådant vi tidigare tagit för givet.”

Till alla er som undrar vad jag sysslar med. Jag är väldigt intresserad av att förändra samhället. Hela det tänk jag har kan kopplas till det här med förändring. Jag ser det som en ständig utveckling mot nyare och bättre samhällen. Vårt samhälle anser sig vara så civiliserat och kommit så långt, men jag vet bättre. Det finns väldigt mycket som kan bli bättre med hjälp av kommunikation, informationsspridning och delaktighet. Det är när vi inte engagerar oss i vårt samhälle som det blir sårbart. När vi blir undanhållna information tas vår delaktighet ifrån oss och en slags apati uppstår, vilket leder till ett bristande samhällsengagemang.

Jag känner mig upplyst, min utbildning leder någonstans. Nu ska jag bara finna vart den pusselbit som jag börjar bli, passar in.

Ibland är det svårt

Det är väldigt fascinerande att när man ska försöka få folk att engagera sig i saker, så händer det oftast ganska lite. Visst alla kan ju inte alltid ställa upp och det finns ursäkter, men en del verkar inte ens anstränga sig och försöka. Jaja, det är som det är och det finns väl inte så mycket att göra åt saker och ting nu. Bara det inte blir något slags tjafs efter detta. Men det tror jag nog inte.

Trots alla kommunikationsmöjligheter och kontaktforum, så går det inte att nå fram till människor. Kan bero på att alla tänker att det är någon annan som ställer upp. Någon slags By-standereffekt. Sen är det lustigt att alla kryper fram ur sina skal när det vankas festligheter och noll ansvar.

Detta är saker man uppmärksammar när man är informationsansvarig i en medelstor förening.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Citybanan är på gång

Jag försöker tänka till och skriva om aktuella saker. Brukar mest bli sporadiskt och när jag känner för det dock. Men jag vill gärna skriva mer om politik och andra nyheter. Kommentera liksom. Behöver ju inte vara så jävla avancerat kanske. Åtminstone inte till en början. Kan skriva om saker jag finner spännande och ser fram emot att uppleva, som att den planerade Citybanan kommer att få glasdörrar mellan plattform och tåg.

Detta är något som jag upplever som framtidens melodi. Coola lösningar på coola projekt.

Det är mycket pengar som är i omlopp kring hela projektet och det kommer bli många långa debatter och förhandlingar kring alla detaljer, men jag tror att hela resultatet i slutändan kan bli bra. Så länge det sker med just debatt och många goda viljor. Själv är jag nog mest löjligt förtjust i ny infrastruktur. Har alltid fascinerats av häftiga lösningar och byggnader och sådant.

Framför allt så kommer hela bygget om det planeras väl ur ekonomisk synvinkel kunna bidra med mer jobb, bättre kommunikationer och förhoppningsvis smidigare trafik i hela Stockholmsområdet.

Intressant?

Helt slut

Idag började den mest intensiva och roliga perioden på skolåret. Rookieveckorna aka. Nollningen.
Har varit fullt upp hela dagen, med saker som ska fixas, hämtas, ställas i ordning och så vidare.
Det har som tur är gått ganska bra. Vilket är väldigt skönt. Just nu är jag helt slut.
Tusen tankar har snurrat runt i skallen idag och det har blivit ett antal steg på vägen med.
Känns som att munnen har gått i ett. Vilket den förmodligen gjort med. Fantastiskt med kommunikation.
Synd att inte all kommunikation funkar lika smidigt med alla dock, men så är det ibland.

Nu ska jag halvslappa resten av kvällen, så jag orkar med morgondagen också. Sitter med morgonrock och jäser.

Kärlek het som lava.

Will drive you mad.

Så många viljor och önskemål. Ett gigantiskt pussel av mänsklighet. Min egen pusselbit har fastnat på fel ställe. Skulle den hitta sin plats skulle den kunna bli nåt otroligt. Nåt vackert och oförstörbart. Eller hur? Vissa dagar betyder ingenting nånting. Tvetydigt. Ambivalent kanske. Hur blev det såhär invecklat? Den dagen jag slutade lyssna på mig själv?

Kommunikationen är bruten. Och jag vet inte hur jag ska återupprätta länken mellan hjärta och hjärna, kanske skadan är oåterkallelig. Kanske är jag bara på dåligt morgonhumör. Men det känns som att inget är som jag vill. Men å andra sidan vet jag inte vad jag vill. Det är det värsta.

I need some distraction.

So tired of this straight line.
So scared to get of this path.

I mitt innersta inre känner jag kaoset. Det har väntat där länge. Jag vet att mitt liv finns där inne. Men jag vet inte hur man släpper taget.

Förra helgen. Bio och samtal om förhållanden i fredags. Filmen var söt på ett konstigt sätt. En tystlåten man som älskade en blind kvinna i en by full av lögner. Jag förstod, förstår att andra kanske inte gör det, men det är deras förlust.

Lördag, kalas för Tommy. När jag kom dit så fick jag veta att Helena är inne på toan med Rebecca. Tommy viskar, hon är singel och ler. Jag tänkte att jaha, det är sån stämning. Nu ska vi para ihop stackars singelMicke med nån tjej här. Troligt.

Sen kom hon ut, jag såg henne från min plats på balkongen och höjde handen i en hejvink. Fick tillbaka samma. Blev lite nyfiken på vad det var för en. Så visar det sig att hon är 17. Jag fyller 25. Jag är ålderdiskriminerande. Det är 8 års skillnad. Jag vet inte alltså. Det slutade med att vi ”mös” i gästsängen. Ville inte ha sex där och då. Kändes inte rätt. Men visst var det skönt att få känna närhet till nån igen. Nu vet jag inte om vi skulle matcha överhuvudtaget på något plan än.

Måste träffa henne igen. Vet inte när det kommer hända. Kanske till helgen. Vi får se.

Praktisk filosofi: Natur, tillväxt, framsteg

[21:05]

Praktisk filosofi

Filosofiämnena omfattar praktisk filosofi, teoretisk filosofi och logik. Den moderna filosofin rymmer många olika specialiteter, men den förvaltar också en tanketradition som går tillbaka till antiken. De äldsta grekiska filosofernas frågor kring hur världen ser ut och hur man bör leva i den utgör det historiska ursprunget till våra dagars teoretiska och praktiska filosofi. Metafysiska frågor om verklighetens väsen hör fortfarande till den teoretiska filosofin; mer central är dock reflektion över vår förmåga att överhuvudtaget ställa och besvara frågor om verkligheten. I kunskapsteori och vetenskapsfilosofi diskuteras den mänskliga kunskapens natur och giltlighet, medan språkfilosofin studerar det medium i vilket våra frågor och teorier formuleras. På motsvarande sätt sysslar den praktiska filosofin med kritisk reflektion kring värderingar, legala och traditionsförmedlande normsystem samt kring kunskap relaterad till språklig kommunikation, sociala praktiker och praktiskt handlande. Centrala områden i praktisk filosofi är etik, politisk filosofi, rättsfilosofi samt humanioras och samhällsvetenskapernas vetenskapsfilosofi. Ett numera starkt specialiserat område av filosofin är logiken. Där studeras deduktiva resonemang och de språk i vilka de uttrycks, med tilllämpningar inom bl a matematik, datalogi och lingvistik. Filosofistudierna kan utgöra grunden i en humanvetenskaplig utbildning, men även i andra ämnen som studerar människans, kulturens och vetenskapens villkor.

Praktisk filosofi: Natur, tillväxt, framsteg, 10 p

Kursen tar upp etiska och begreppsliga frågor i anknytning till debatten om människans samspel med naturen, hennes möjligheter att överleva och det framtida samhällets organisation; frågor som: – Vad är samhällsutveckling? – Hur avgör man om ett samhälle blivit bättre eller sämre? – Vilket ansvar har vi för kommande generationer och för andra levande varelser än människor? Här diskuteras bland annat begrepp som välfärd, levnadsstandard, tillväxt och framsteg. Olika ekonomiska, politiska, etiska, humanekologiska och ekosofiska teorier granskas med avseende på hur de besvarar detta slags frågor.

Jag funderar på vad jag vill läsa till nästa år, tror jag skulle uppskatta denna distanskurs ganska bra..eller hur? =) Få diskutera på riktigt och bli lite insatt i viktiga saker.

[19:22]
Kent – Duett

Jag fick ett brev, ett riktigt brev med frimärken.
Ett vykort ifrån längesen, då framtiden var vår.
Och som du skrev, om din spaning efter friheten.
Ord bevingade som fjärilen.
Och jag tror att jag förståååår.
Att långsamt långsamt åh så långsamt…

Det som var du och jag..

Jag skrev ett brev.
Om att leva med förbannelsen.
Jag gav dig min version av sanningen.
För att få dig att förstå.
Att långsamt långsamt…åh så långsamt..

äh, jaha..men musiken är bra iaf. Jag måste kolla upp biljetter till kalas ju! Säkert försent med min otur…

..skrev det där meddelandet, det var ju för fan en massa dagar sen, kefft.

Jag är död på fötterna vaaa..! Hehe, nejfan, jag är hungrig…måste ha maten vaaa…

Men vafan då. Maten vaaa!!!!!

[12:24]
Somebody save me.. Jobbar för fullt fan fyra timmar kvar gah… Ett uppfriskande meddelande vore inte helt fel. Kommer fan få jobba hela helgen med. Damn

gah

Jag ringde just och vad får man som svar?

”Ja, hej du söker ”namnpådenjagsöker”.
Ja?

”Återkom på måndag”…

Jaha? Hur skoj var det då. Hur mkt besked fick man den här veckan? Inte alls, de har problem med kommunikationen på det där stället alltså..

Men vad ska man förvänta sig då. Storföretag är ju sega så sega när det gäller att lämna besked.

Slutar tidigt idag. Soft. Ska nog börja skriva min dagbok som en berättelse. I stil med:

”Han vaknade brutalt av att hans väckarklocka ringde, eller var det mobilen som tjöt? Han mindes snabbt sin dröm och undrade varför han drömde så skumt. Faschinerad av drömmen och alldeles dödstrött gick han in på toaletten och satte på kallvattnet. Sköljde av ansiktet med det. Iskallt och uppfriskande. Torkade av sig och satte sig vid datorn för att piggna till”

Fan va tufft, så kan jag ju utveckla mina berättarkunskaper och sånt. Tror jag ska satsa på att bli författare i framtiden. 🙂

Var hos piercingstudion gatan ner här igår efter jobbet och kollade upp hur pass många piercingar jag skulle kunna ha i tunga. 3 tyckte hon som jobbade där, det tycker jag låter fett stabilt 🙂 Kanske om jobb och sånt tillåter ska man skaffa en eller två till 😛

Vi får väl se.