Hovsjö i mitt hjärta

Sitter och pluggar i en datasal på skolan, som vanligt i sista sekund, men men. Det går rätt bra och jag upptäckte nyss att det var max åtta sidor och inte minst. Mycket fint, fast det kommer nog krävas uppemot så många sidor ändå i slutändan. Jag är väl snart uppe i tre sidor.

Lyssnar på webbradio och då surfar jag in på superstart, en portal där man kan välja innehåll själv. på nyhetsdelen hittade jag en artikel från Dn om ett för mig väldigt angeläget ämne. Området Hovsjö där jag växte upp. Den handlade om att kommunalrådet Anders Lago(s) i Södertälje är upprörd om hur
Nyamko Sabuni som är integrationsminister, har uttryckt en önskan att riva bostäder i områden som just Hovsjö
för att förändra hur de ser ut. Det är ett s.k. miljonprogramsområde med väldigt fula hög och-låghus som ser exakt likadana ut.

hovsjo

Tyvärr är det en stor bostadsbrist i staden pga. alla de flyktingar som kommit från Irak bl.a. så hennes förslag är lite överilat, det går inte att bara riva och bygga upp när det inte ens finns bostäder i dagsläget så det räcker till alla. Där förstår jag absolut hans kritik mot hennes förslag. Men däremot tror jag på idén att integera områden med varandra så att de områden som är segregerade öppnas upp och får lite ny dynamik.

Det är av egen erfarenhet som jag kan säga att Hovsjö är ett område som verkligen kan sägas ligga avskilt och därmed skapar en utsatthet på ett helt annat sätt än om det låg i anslutning till ett område med mer och fler områden med annorlunda inre dynamik. Vilket skulle kunna leda till bättre integration av dess innevånare. Jag har trots allt bott i Hovsjö i mer än 20 år. Finns nog inte mycket av området som jag inte sett. Självklart är det inte samma ställe som det var då jag växte upp. Men ändå.

Här kan kritik riktas till de som skapade miljonprogrammen, de tänkte inte på framtida befolkningsutveckling när de byggde, de hade väl bråttom och tiden rann iväg, så de slängde upp hus som såg väldigt lika ut varandra och hoppades på det bästa. De tog inte hänsyn till att placeringen av ett område kunde påverka hur de som bor där kunde interagera med resterande av befolkningen i staden.

Det känns som att en kombination av dessa faktorer kan vara orsaken till dagens situation. Jag tror inte att Nyamkos förslag gör saken bättre, för det är också ett förhastat beslut. planera för framtiden istället för att bara göra saker för sakens skull. Det ser vi alltför mycket av redan inom offentlig och statlig verksamhet.