Nedladdningslicens lösning för framtiden?

Stim vill göra musiknedladdning gratis
Inför licens för nedladdning

Detta är ju en klar vändning i debatten, visst har möjligheten att göra det till en avgiftbelagd internettjänst genom bredbandsleverantörerna. Jag kan absolut tänka mig att betala kanske 20-30 kronor mer i månaden. För att slippa tjatet liksom. Vet dock inte hur pass effektivt det blir, eller vad prishöjningen blir, men det får väl framtiden utvisa. Även om hur filmindustrin och tv-bolagen ställer sig kan ju vara intressant. Nu gäller ju det här bara i Sverige och den svenska musiken, men det kanske är en kommande trend på en global marknad.

Även internationella rättigheter skulle gå att licensiera, menar Stims vd.

Som han säger, så kan det ju göra framtida licenser i utlandets musikindustrier aktuella. Men han menar nog att de svenska musikbolagen kan utfärda licenser i andra länder. Men förhoppningsvis så kan det också betyda att de inför ett liknande system i andra länder. på något klurigt sätt. Framtiden är intressant, jag tror att det på något sätt måste lösas, för det kan inte pågå som det gjort nu. Teknikens under brukar bli det som bestämmer.

Även Mr Runesson på bloggen Ett hus liv och lustar och andra livsaktiviteter håller med om detta och tycker att musikbranschen bland andra bör utnyttja tekniken till sin fördel. Som de gjort tidigare gånger då ny teknik har revolutionerat hur musiken sprids.

Kritisk till detta förslag är Claes Krantz som menar att det är detsamma som en fildelningsskatt. Men jag vet inte om han överdriver. Klart, det kan ses som en skatt. Men frågan är ju om det är omoraliskt eller inte att inte betala för det man tar. Och om man faktiskt stjäl något.

Intressant att bara nämna är de moraliska problem som uppstår när det kommer till dessa frågor. Det är väldigt lätt att blunda för det moraliska när det handlar om teknik eftersom dess effektivitet oftast slår ut moralen.

Enligt Kenth Muldin så är det ett frivilligt avtal, så ingen behöver skaffa sig en licens. Man skaffar det abonnemang som man känner är relevant, ett speciellt fildelarabonnemang borde bli aktuellt för de som vill fildela musik lagligt. Så då kan man välja om man vill agera moraliskt efter en lag, eller agera moraliskt mot sina egna värderingar. Oavsett så tycker jag att valfrihet är bra.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Intressant?

Mitt liv i stora drag

Född 28 september 1979

1986-1995 Grundskola (Brolundaskolan, Hovsjöskolan, Högbergaskolan)

1995-1998 Gymnasiet Samhällsvetenskapliga programmet, samhällsvetenskaplig inriktning. (Täljegymnasiet)

1998-1999 11 månaders militärtjänstgöring som bevakningsman. (KA3 samt Berga Örlogsskolor)

1999-2000 Stensunds folkhögskola. Allmän linje psykologi.

2000-2002 Nackademin. Webbteknik.

2002-2006 AstraZeneca, jobbat med lokalvård i olika former. Inhyrd och anställd.

2006-2009 Mälardalens högskola, Beteendevetenskapliga programmet inr. Sociologi. (Västerås)

Tabeller och strulande nätverk

Sitter och försöker få till tabeller i min fina blogg men det vill sig inte riktigt. Fast det verkar fungera som jag vill nu, Vad trevligt. Klockan är ju rätt mycket och jag har kämpat med både trådlös uppkoppling och det här ett bra tag nu. Äntligen funkar det här iallafall.

Förstår inte alls vad som är fel på min router eller om det är den här sabla datorns trådlösa nätverkskort som håller på och jävlas. Har dessutom ett par föräldrar hemma i Södertälje som vill få igång sitt trådlösa bredband. Inte mycket jag kan göra åt det här. Mn jag får väl åka hem och hjälpa dem om det inte löser sig. Känner mig lite ansvarig som tvingar på dem all denna nya krångliga teknik.

Men som jag sa till dem, det kommer funka, bara jag får kolla på det med egna ögon liksom. Trixa lite. Apropå att trixa. Jag måste få ihop den där jävla budgeten så jag får det ur världen snart. Idag är ju åtminstone bokföringsåret slut, så nu kan de inte komma med fler jävelskaper. Alltid något.

Sen överlämning, men den kommer bli mycket enklare än den jag fick. Bara gå till banken och fixa nytt konto till nya kassören. Men det får vänta ett tag.

Blev väldigt glad då jag äntligen blev ersatt. Visste inte om att det fanns någon som var intresserad av att vara kassör, så det var en glad överraskning för mig som inte vill vara det längre.

Det var sannerligen ett intressant årsmöte.

Andra bloggar om: , , ,

Intressant

Sextest på Expressen

Sextest på Expressen

Resultat

Du har 22 rätt: Kunskapsnivå: avancerad

Grattis, du kan massor om sex och har troligen ett genuint sexintresse också, vilket driver dig till att ta reda på mer och mer, och är det något du inte känner till, slår du upp det eller tar på annat sätt reda på vad det betyder. Du hatar att stöta på en sexuell term och inte vara säker på vad den står för. Sen kan du också vara lite av en besserwisser förstås och knäppa folk på näsan med att du kan otroligt mycket om sex. Ibland kanske du har en tendens att teoretisera bort sånt som bäst bara visas med kroppsspråk? Glöm inte att det ibland är bättre med en innerlig kyss, än en knastertorr föreläsning – även om det handlar om ett så spännande ämne som sex.

Tips för dig med avancerade kunskaper:

– Dela gärna med dig av det du kan. Men var inte överlägsen!
– Använd dig av dina kunskaper för att fördjupa den sexuella relationen med din partner. Kanske kan du ta reda på ännu mer till exempel om taoistiska och tantriska sextekniker.
– Beställ böcker via internationella boksajter, där finns mängder av intressant engelsk sexlitteratur om du vill veta ännu mer.

Jahaja! Ja där ser man, man är inte helt bortkommen ändå.

Andra bloggar om: , ,

Intressant

Blöggenkät 2006

BLOGGVÄRLDSBLOGGENS BLOGGENKÄT, 2006

1. Hur länge har du bloggat?

Jag har haft en blogg sen maj 2005, men jag har skrivit dagbok på nätet sen april 2000.

2. Hur såg din bild av bloggar och bloggare ut, en månad innan du själv började blogga?

Vet inte om jag hade någon bild av det.

3. Vilken var den första blogg du förälskade dig i?

Skulle väl vara min egen? Minns inte faktiskt.

4. Hur känner du inför dina första blogginlägg, när du såhär i efterhand läser dem?

Jag får väl säga att jag trevade lite efter att försöka vara som andra bloggare, men i slutändan återgick jag till att vara den jag är, med lite mindre öppenhet.

5. Hur många bloggar återvänder du till regelbundet, som läsare?

Jag har ca 60 i min bloglinesprenumeration.

6. Av de bloggar du läser, hur många procent är dagboksbloggar och hur många är ämnesbloggar (t ex teknikbloggar, modebloggar, politiska bloggar)?

53% är dagboksbloggar, resten är en mix av tv-bloggar, politiska, teknik osv.

7. Nämn en bloggare (obs: länka) som verkar väldigt olik dig, vars blogg du tycker om.

Sticks and stones För att hon vågar skriva om mer personliga känslor, på ett underhållande sätt.

8. Nämn en bloggare (obs: länka) som verkar väldigt lik dig, vars blogg du tycker om.

There is no one like me.

9. Vad tycker dina närmaste om att du bloggar?

Systrarna som läser tycker det är kul med lite insikt i mitt liv. Övriga vet jag inte.

10. Tycker folk som känner dig att du är dig själv i din blogg?

Det får du fråga dem om.

11. Har du hittat en fungerande gräns för hur privat du vill vara i din blogg, eller tänjs den gränsen hela tiden?

Ja, den fungerar just nu. Önskar att jag kunde vara mer privat ibland, men ja.. det får duga.

12. Nämn några saker som du aldrig bloggar om, och varför.

Känsliga saker som handlar om andra än mig själv. Lite taktkänsla får man ju faktiskt ha. Sen vill jag inte göra någon arg.

13. I vilken utsträckning bloggar du för att få bekräftelse, tror du?

Tja, det ligger väl en liten del i det, men jag fortsätter ju fast jag inte får speciellt mycket bekräftelse, så jag gör det nog mest som ett sätt att ventilera. Det fungerar. Vet inte hur jag skulle må utan denna drog 😛

14. Tror du att man kan lära känna en person genom att läsa hennes/hans blogg?

Ja, absolut, men kanske inte på samma sätt som IRL.

15. Har du träffat folk IRL (in real life) efter att ha fått kontakt med dem via bloggen? I sådana fall: Var de som du trodde att de skulle vara, eller blev du förvånad?

Jag har inte träffat någon via en blogg vad jag vet. Bara känt folk som bloggat eller så. En del visar helt klart upp nya och andra sidor av sig själva via bloggen, jag är en av dem. Det blir liksom en djupare bild av personen som kommer fram, beroende på vad de har för blogg.

16. Tror du att det kan vara skadligt för vissa personer att blogga?

Ja, en del kan vara en smula självdestruktiva och negativa, fast det kanske är något positivt. En del borde kanske sansa sig lite och lägga band på sin öppenhet.

17. Har du någonsin blivit sårad av någonting som skrivits till/om dig i kommentarer eller i andra bloggar? Och i sådana fall: Hur har du hanterat detta?

Nej.

18. Har du själv skrivit saker du ångrar i din egen eller andras bloggar?

Nej. Jag ångrar inget jag gör. Så gott som.

19. Hur ser bloggandets nackdelar ut, för dig?

Vet inte om jag känner att det är något negativt för mig. Tidskrävande?

20. Tror du att du fortfarande bloggar om två år? I sådana fall: Tror du att ditt bloggande har förändrats då?

Jag tror det, borde utvecklats eftersom jag förhoppningsvis gjort det.

21. Tror du att bloggarna har (eller kommer att ha) någon inverkan på vår kultur, eller är de en grupp människor som mest påverkar varandra?

Absolut. Det är ett medie som hör framtiden till. Det svåra är att finna guldklimparna.

22. Avslutningsvis 1: Kan du sammanfatta kort vad ditt bloggskrivande har betytt för dig?

Ja, det betyder att jag får på pränt mina tankar och ibland känslor. Jag kan få respons på sånt som jag kanske inte annars fått ur mig. Jag kan gå tillbaka och se hur jag upplevt saker och minnas händelser på ett annat sätt. Får en annan bild av mig själv med.

23. Avslutningsvis 2: Kan du sammanfatta kort vad bloggläsandet har betytt för dig?

Jag får reda på det jag vill veta genom andra bloggar. Jag får input från andra om saker i deras liv som jag kan relatera till. Jag kan få förståelse för andras situation. Ja, mycket mer också. Ett underhållande tidsfördriv.

24. Nämn 5 bloggare som du vill ska svara på enkäten

Catya, fragment, Linda, stojg och Elin

Andra bloggar om: , ,

Intressant

Tankar om studier.

Det här med att läsa kurslitteratur är ju ett gissel. Ibland går det bra, men allt som oftast går det väldigt segt. Mest för att själva textens struktur och språket är lite jobbigt att läsa ibland. Det gör att det blir så jävla segt och tråkigt. Fast det ska vara kul och intressant. Sen ska man med god studieteknik stryka under och sånt med. Vilket gör att det tar extra lång tid och känns ännu segare.

Man kan säga att boken vi skulle ha läst till dagens föreläsning, den är inte utläst alls. Har hunnit läsa ca 46 sidor av 220. Men jag tror det ska gå bra ändå, läraren tar ju upp det viktiga på föreläsningen, sen får jag kolla lite i boken så jag har mer koll på den inför seminarieuppgiften som ska redovisas om en vecka.

Det ordnar sig, med lite smart tänk och mer planering när det kommer till läsningen. Måste fokusera på varför jag är här nu snart. Mer än tidigare alltså. Japp.

Arbetsmarknaden för oss blivande beteendevetare som har en inriktning på något som kan integreras med andra ämnen som ekonomi och teknik ser ljus ut. Jag som tänkte kombinera just lite miljöteknik och lite sånt samhällsfrågor som har med miljö att göra känner att jag fick positiva signaler på de tankar jag haft om vart jag vill komma med den här utbildningen. Så jag ska ta reda på mer och satsa. Tror jag hittat rätt. Men det kan ju förändras under tidens gång, jag kanske finner nåt som jag tycker är mer intressant, vad vet jag.

Ska bli spännande att se vart jag hamnar. Men först ska jag klara av nästa kurs osv. En sak i taget, var sak har sin tid osv.

Hade jävligt kul hos olivia och på kåren igår iallafall 😉

Föreläsning 14.15-17.00
Gå till tåget som går 17.31
Framme i Stockholm 18.23

Softa eller kanske läsa.

Andra bloggar om: , , , ,

Intressant

Den ultimata Reseplanerare!

SL – Reseplanerare

Den är här, den är här. Helt utan att jag visste om att den skulle komma. Perfekt är den iallafall. De som suttit och kodat ihop det här är genier. Okej, själva tekniken är kanske inte så fruktansvärt avancerad för de som kan sånt, men att komma med idén är genial. Hade längtat efter en liknande grej faktiskt. Perfekt när man är bortbjuden till någon med bara en adress som hänvisning, eller om man ska på möte någonstans på en glömd bakgata. Den gamla var aningen otillräcklig i det avseendet.

Använd med förstånd nu!