HSP eller inte?

medium_4122086903

Ända sedan jag upptäckte det här med HSP (High Sensitive Person) så har jag funderat en del på det och om jag verkligen hamnar i den kategorin. Jag har sett personer i de facebookgrupper som finns för HSP:are, uttrycka och beskriva sig själva på sätt som jag inte alls känner igen. Vissa delar känner jag igen, men vissa andra inte alls. Så då är min fundering om jag verkligen är så känslig. Det går kanske att vara det på olika sätt och i olika grad, vad vet jag?

Det jag känner igen mig i är dels de fysiska begränsningarna när det kommer till höga ljud och att känna obehag av dessa, att jag ibland kan bli överstimulerad, sen har jag väl rätt lätt för att ta åt mig och älta en del saker. Jag vet inte om det gör mig till en HSP-are dock. Många i de här grupperna söker verkligen efter minsta gemensamma nämnare och har ett enormt behov att finna gelikar. Inte heller här är jag likadan. Jag kanske har filtrerat och slipat bort det mest känsliga hos mig själv? Hos de flesta andra så verkar det som att de inte kan göra det.

Jag har lätt för att sätta mig in i andras känslor och gråta är något jag gör säkert flera gånger i veckan. Inte för min egen skull, men i empati för något fint, sorgligt eller så. Jag lever mig in i filmer och tv-serie något enormt. Bara att fråga de stackare som sett på tv och film med mig. Jag skrattar högt och hjärtligt för att jag tycker saker är roliga, ska man inte det då liksom?

Jag kan bli otroligt sårad om någon klankar ned på något som jag själv bara ser som ett bevis för att jag vågar vara mig själv i deras sällskap. Brukar inte säga något då det oftast inte är någon idé, jag är ju bara irriterande och de har ju rätt. Det jobbiga är ju att jag bara är den jag är och att det ses som något negativt är såklart jobbigt och som sagt sårande. Sen fattar jag med att det kanske inte är så de menar, men jag kan ta det så.

Ja, det gör väl detsamma egentligen, jag är den jag är och har de förutsättningar jag har. Tyvärr bryr jag mig lite för mycket om vad andra tycker om mig ibland, alla dessa sociala regler som jag inte riktigt hänger med i ibland gör det ju inte bättre. Jag som person är rätt gränslös i vissa avseenden och det kan bli lite galet ibland. Är glad och ledsen över det faktum att jag blockerat bort vissa saker. Det både begränsar och underlättar.

Hittade några artiklar i VLT och har även sett fler som lyfter ämnet därute så det är toppen att frågan kommer upp på tapeten, det är ju trots allt 15-20 % av populationen som anses ha detta drag. Det är inte helt lätt att veta om en passar in, verkar finnas olika grader av känslighet med, saker som uppväxtförhållanden kan också påverka enligt en av artiklarna.

Tycker att det är väldigt intressant med HSP oavsett om jag är en sådan person eller inte. Det jobbas för fullt med en dokumentär om detta personlighetsdrag och för att lyfta det inom forskning och allmänheten. Finns en Kickstarter för att samla in pengar så de kan göra den, där de har uppnått målet. Kolla in trailern här under:

photo credit: parramitta via photopin cc

Etiketter: , , ,

You dont have to be perfect

Såg den här videon igår och kände mig träffad av flera saker men främst av orden som står i inläggets rubrik.  You dont have to be perfect. Allt för ofta har jag så höga krav på mig själv att det inte blir något av. Måste sluta med det. Ska se på denna video minst en gång om dagen tills jag fattar, minst.

Ska även värdera upp det jag faktiskt åstadkommit i mitt liv. Får bli en lista som jag ska göra i veckan, men nu måste jag ta och sova, imorgon är det tunga lyft som gäller vid 10.

Dags att bli mer än amazing.. Ingen är perfekt.

Etiketter: , , , ,

Veckan som var och så lite storm..

medium_5814382642

Första jobbveckan var så gott som avklarad. Hade varit rätt lugnt och typ tråkigt. Värmeslag utomhus och AC inne var ganska skönt. Att ha någon slags allergi/förkylning inte så mycket. Som tur är blev det bättre och helgen nalkades. Spenderade den i Handen av alla ställen på Dunder och Brak som det kallas. Blev mycket bad och umgänge i både sol och skugga. Sov i tält gjordes det och lektes.

Nu är det en ny vecka och det regnar och har sig lite titt som tätt. Världens jävla storm i söndags, som tur var hade jag hunnit hem efter helgens strapatser. Kolla in videon här nere:

Det sjukaste jag varit med om, trodde helt ärligt fönstren skulle gå sönder och blixten träffa mig. Försökte mig på att fota lite blixtar innan allt brakade loss, men fick inga på bild, men på film gick det lite bättre.

Nej, om en skulle ta och masa sig hemåt kanske..

photo credit: Jody Roberts via photopin cc

Etiketter: , , , ,

Alla för alla och en för en – Kent

Så börjar vi om igen..

Så lyder refrängen i Kents senaste singel. Jag gillar hur den liksom sammanfattar vår tid, vår epok. Samhällskritiskt och poetiskt på samma gång, ingen lyckas lika bra som Jocke Berg på att skapa denna kombination. Sen läggs den vanliga melankoliska slingan med aaaaah:ande på tillsammans med måsljud och en rytmiskt gungande basgång varvad med bakgrundsljuden..

Kanske skulle bli sångrecensent..

Etiketter: , , ,

Blogg100 – en utmaning

Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

Idag så påbörjar jag #blogg100, utmaningen att blogga i 100 dagar i sträck. Med tanke på hur det sett ut senaste tiden så kan det bli ett spännande inslag den närmaste tiden. 100 dagar är ändå över tre månader och det är länge sen jag lyckades hålla inläggen så tätt. Kanske ger det mig mersmak och kryddar till det eller så inser jag att det mest är bökigt. Vi får se, men nu kör vi!

Idag var jag till syrran och fira min systerson som blev hela 10 år gammal. Vi åt hemmagjorda hamburgare och hade det trevligt. Sen kom jag hem och såg en underbart trevlig film. Delivery Man med Vince Vaughn. Se den!

Etiketter: , , ,

Be a man

medium_108664273

photo credit: madamepsychosis via photopin cc

Den här videon säger rätt mycket. Titta på den, gärna flera gånger och säg vad du tycker och hur du tror att innehållet i den har påverkat dig och ditt liv. Jag får en fet klump i magen av den och börjar gråta, så mycket kan jag säga.

Sen blir jag arg och tänker varför ska det behöva vara så? Varför ska vi slängas in i mallar som absolut inte är till för alla, som kommer att handikappa och har handikappat generationer av människor.

Hur kan vi sluta med att säga till killar att vara en man och sluta fåna dig osv, det leder bara till massa ont. Jag har hört det mesta just för att jag inte anpassat mig och betett mig som en ”man” ska i mina dagar. Allt från att jag är bög till att jag är en liten mus.

Jag har på något sätt alltid vetat att det inte är viktigt. Jag har haft bra förebilder och fått bra värderingar hemifrån, så jag har väl egentligen inte tagit åt mig lika hårt som kanske andra gör.

Självklart har det påverkat mig, och gjort ont många gånger, men i långa loppet har jag inte förändrat den jag är för att passa in i den där mallen. Om jag så fick vara ensam och utan vänner så har jag struntat i det.

Men nu vill jag förändra världen och se till att fler får vara precis som de är utan att få en massa ”Be a man” kastade efter sig. Det är så under oss som lever på den här planeten idag att tänka så.

Ta av er masken och se att det inte alls behöver vara så farligt att våga visa känslor och våga vara svag. Var först ut att våga och visa vägen för de unga och de otaliga som inte tror att de kan.

Jag har ett projekt som ska vara som ett första steg för att ändra saker till det bättre, som ska göra att killar och män, alla egentligen öppnar upp och vågar börja ta stegen mot ett mer tolerant och öppet samhälle.

Det är ett forum, där man kan vara anonym om en så vill, en plats att ta av sig masken på och visa vem man egentligen är under den.

Kom igen, våga!

Projektet heter Killsnack och går att finna på adressen http://www.killsnack.se

Etiketter: , , , , , , , , ,