10 sätt att skratta mer i vardagen

Kroppen och själen mår bra av skratt. Ja, skrattet till och med förlänger livet, sägs det.
Ändå skrattar vi mindre i dag än för 20 år sedan.
Det roliga är att du själv kan styra mängden skratt i ditt liv.
Här är de bästa metoderna.

VAR MER SOCIAL. Det är 30 gånger så stor chans att du brister ut i skratt i andras sällskap.

GE PLATS FÖR SKRATTET. Snurrar ekorrhjulet för snabbt trängs skrattet bort. Utbrända människor vittnar om att skrattet var det som försvann först. Om du i stället ger plats för skrattet hamnar du i en god spiral eftersom skrattandet minskar kroppens stresshormoner.

VÄLJ RÄTT UMGÄNGE. I sällskap med otvungna, naturliga och opretentiösa människor uppträder skrattet lättare. Tips: Umgås med barn.

SKAPA ETT SKRATTBIBLIOTEK. Samla på dig böcker, filmer, tidningsartiklar, serier och serier – allt som får dig att skratta. Återkom till ditt bibliotek ofta.

MINSKA SERIOSITETEN. Försök att se det roliga i det som händer i vardagen. Har du en tung dag? Skratta åt eländet (tragedi + tid = komedi). Om du kan ha distans till dig själv, och det som händer omkring dig, poppar skrattet fram mer otvunget.

LETA FRAM ETT SKRATTFOTO. Har du en bild på dig, tagen mitt under ett skrattanfall? Se till att du ser den ofta. Sätt upp den på kylskåpet, ha den som skrivbordsbild i datorn eller förstora den och sätt upp i hallen hemma.

TA HAND OM KROPPEN. Skrattet kommer lättare om kroppen mår bra. Värk och åkommor gör det svårare att skratta.

MEMORERA KUL EPISODER. Varje gång du garvar åt något, memorera alla detaljer kring vad som utlöste skrattet så att du när som helst kan minnas tillbaka på ögonblicket – och få nya skratt. (Detta lämpar sig särskilt bra i kompisgäng, där episoden kan förgylla dagen hur många gånger som helst)

AFFIRMERA FRAM SKRATTEN. Blunda och repetera för dig själv: ”Jag är en människa som har lätt för att skratta”, ”Jag ser livet från den ljusa sidan”, ”Jag ser det roliga i varje ögonblick”. Gör du det tillräckligt ofta, kommer hjärnan att tro dig och låta det hända.

SKRATTA MED SJÄLVFÖRTROENDE. Tillhör du dem som inte vill skratta av rädsla för att det låter konstigt, att du ser konstig ut när du gör det, eller att det ”inte är lämpligt”? Då begränsar du sig själv. Var i stället stolt över att du är en person som kan ha kul i tillvaron.

Källa: www.livshandboken.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.