Psykisk stabilitet

medium_8514164736
Om vi ser till vad som menas med att vara psykisk stabilitet så är det svårt att definiera vad som är att bete sig stabilt och vad som inte är stabilt. En person som är mentalt stabil har enligt mig sin mentala hälsa intakt medan en person som inte är mentalt stabil kanske har vissa symptom på mental ohälsa som uttrycker att denna inte har psykisk stabilitet.

För egen del så varierar det där beroende på situation och dagsform. Vissa symptom på mental ohälsa har jag i alla lägen, medan vissa bara kommer när jag hamnar i en specifik situation. Andra kan vara coola och må bra oavsett om de utsätts för stressiga situationer som jag själv skulle uppleva som väldigt jobbiga.

Jag nojjar över vissa saker, får ångest över andra och tycker att ringa företag och vissa andra instanser är jobbigt. Jag har låg självkänsla och det påverkar mig på en hel del sätt. Jag prioriterar dåligt ibland och har svårt att slutföra saker. Jag säger en sak och gör en annan.

Allt detta är olika uttryck på min mentala instabilitet. Men så har vi även annat som visar på att jag är mentalt stabil som att jag kämpar på och söker mig vidare hela tiden, ger inte upp. Jag har enligt mig själv sunda värderingar och bra självinsikt. Självklart kan det vändas mot mig och ses som något negativt.

Den sociala stabiliteten, hur jag beter mig bland folk är också beroende på sällskap, sammanhang, min dagsform och annat. Kan vara sjukt social om jag känner mig trygg, mindre social och nästan ohövlig i andra lägen. Jag är sjukt stabil ibland och har symptom som visar på annat ibland. Förutom när jag har ångest eller nojjar. 😛

photo credit: smultrontott via photopin cc

A brighter future?

En sociolog har framtiden för sig.

”Sociologi handlar om individen och samhället och relationen däremellan”

”Sociologi är studiet av sociala relationer och processer, människors möten i vardagen, livshistoria och identitet. Sociologer intresserar sig för frågor om makt- och könsrelationer, arbetsliv och ledarskap, social ojämlikhet, etniska relationer och konflikter,
ungdomskulturer, utbildning, massmedier, sociala rörelser, familj, barns utveckling, brottslighet, boende, välfärdsstaten, vård och omsorg med mera. Sociologisk kunskap bidrar ofta till förändring. Forskningen försöker förklara människors handlande men också förhållanden i samhället. Sociologiska analyser ger ofta nya insikter om sådant vi tidigare tagit för givet.”

Till alla er som undrar vad jag sysslar med. Jag är väldigt intresserad av att förändra samhället. Hela det tänk jag har kan kopplas till det här med förändring. Jag ser det som en ständig utveckling mot nyare och bättre samhällen. Vårt samhälle anser sig vara så civiliserat och kommit så långt, men jag vet bättre. Det finns väldigt mycket som kan bli bättre med hjälp av kommunikation, informationsspridning och delaktighet. Det är när vi inte engagerar oss i vårt samhälle som det blir sårbart. När vi blir undanhållna information tas vår delaktighet ifrån oss och en slags apati uppstår, vilket leder till ett bristande samhällsengagemang.

Jag känner mig upplyst, min utbildning leder någonstans. Nu ska jag bara finna vart den pusselbit som jag börjar bli, passar in.

Ensam, busy och nere.

Kan inte påstå att jag är sådär jävla överlycklig just för tillfället. Känner att jag liksom tar avstånd och är tillbakadragen till en viss grad. Att börja tänka på att jag är ensam kanske inte var det bästa draget. Men å andra sidan så är det en social konstruktion att vara ensam. En definition på ett tillstånd som vi alla upplever mer eller mindre.

Vissa talar om självvald och andra om ofrivillig ensamhet. Och visst känner jag igen mig i båda två. Det är balansen mellan de båda som jag har problem med.  Jag tenderar att gå in i någon slags spiral av självvald ensamhet som övergår till ofrivillig som jag inte kommer ur.

En dag som denna är det dock bra, då jag behöver koncentrera mig på skolan. Har haft problem att prioritera rätt och fokusera på det jag är här för egentligen. Att skriva en fantastisk uppsats om något som jag är intresserad av och kan tänka mig att arbeta med även i framtiden, vilket inte är det lättaste.

Just nu försöker jag i alla fall att beta av distraherande faktorer. Som en seminarieuppgift som ska in från förra kursen. men det är bara att skriva på så jag har det avklarat. Sen ska jag börja koncentrera mig på inlämningsupggifterna till metoddelen. Fast det finns en hel del som kommer distrahera mig närmaste veckorna.

Sjöslaget, jobba på kåren, utbildning för kåren, kårfum osv. Men det som känns mest jobbigt är väl att vi ska vara två och två i vissa av uppgifterna, men jag har ingen att leka med 🙁

Ensam åter igen.

Ständig stimuli

Allt har verkligen gått enligt planerna idag. Det har varit smidigt och fullt upp. Föreläsning, lunch, Seminarium, hem och hängt med några grannar, sen iväg på info om läxhjälpen. Sen hem igen och äta och ta det lugnt. Många diskussioner , tankar, socialt utbyte och prat. Är inte van att prata såhär mycket. Ständig stimuli är lite ovanligt för mig. I alla fall i en social kontext. Kanske därför jag är så trött just nu. Förutom att jag sov 6 timmar inatt då. Bäst att jag går och lägger mig innan hungern hinner få ett rejält övertag i mitt sinne och i min kropp.

Höll på att bli av med gamla Bettan (dammsugare från 80-talet) idag, men när jag nämnde att jag haft katt så sket det sig. Den potentiella köparen har en allergi som inte tillåter något som varit i kontakt med håriga små kräk 😉 Typiskt, jag hade behövt de slantarna. Kanske ska ta och lägga ut min rakapparat på tradera eller liknande. Kan inte använda den, hyvel is the shit!

Sovdags!

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Skadad hand

Hoppla ikväll är jag trött. Har varit en lång dag idag, fullt upp mest hela tiden. Men det är som sig bör.

Började med att sova ca 6 timmar, var uppe och följde supertuesday litegrann sådär. Inga höjdarresultat men på väg åt rätt riktning, sen får vi väl se hur det blir i slutändan. Sen gick jag upp och spanade mer på nattens valresultat. sen segla jag iväg på föreläsning, hem och käka lunch med Moa och sen kom Madicken och hängde här lite innan vi gick tillbaka för att ha seminarie.

Vilket kul seminarie sen, alla i min grupp hade massor med bra och intressanta saker att tala om och inte minst jag själv. Snacka om att jag hamnat i rätt ämne och grupp. Fortsätter det såhär vet jag vad jag kommer hålla på med resten av mitt liv om några år. Men allt i sinom tid förstås. Sen gick jag hem och softade lite, åt lite ärtsoppa och så.

Så ringde Olivia och frågade när jag tänkt gå på Kåren ikväll. Sa någon tid och frågade var hon befann sig, hon satt och läste i skolan, så jag sa att jag skulle komma förbi senare. Gick dit runt 17 och mötte Amalia på vägen, snackade en stund med henne, sen gick jag in i bibblan. Snackade lite skit och försökte läsa lite. Sen begav vi oss till kåren och träffa en hel hög med människor där. Var gratis mat och sen kväll med kåren, alltså en ripoff på sen kväll med luuk. Gott med lasagne var det absolut. Några halvdåliga skämt och sketcher senare gick jag hemåt, lånade en bok på vägen av Anna, mötte Helene som hade lite saker att klura på inför morgondagen och sen mötte jag Emma Vit med pojkvän och jättesöt liten vovve.

Nu har jag babblat klart om min dag. Har som sagt varit en produktiv och social dag idag. Vilket gjort mig rätt trött. Så det kanske är dags att sova. Kul att så mycket folk från Beware var där idag iallafall, även om vi inte kunde sitta och snacka så mycket som vi velat.

En kul grej jag ska nämna bara är att jag igår på Ki boxen gjorde illa min hand, så nu har jag två skadade kroppsdelar. Men som tur är är det inget allvarligt. Känns redan mycket bättre än imorse t.ex. Det är farligt att träna.. 🙂

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Social fobi?

Verkar som att de negativa tankarna sen igår kväll har slutat spinna runt i mitt huvud. Känner att klumpen i magen har börjat lätta. Lustigt egentligen hur det kan bli ibland. Måste sluta vara som jag är ibland alltså. Sluta koncentrera mig på det negativa. Men ibland kan jag helt enkelt inte vara social. Då är det lika bra att gå hem och vara ensam.

Inte så kul, men vad gör man?