Hovsjö i mitt hjärta

Sitter och pluggar i en datasal på skolan, som vanligt i sista sekund, men men. Det går rätt bra och jag upptäckte nyss att det var max åtta sidor och inte minst. Mycket fint, fast det kommer nog krävas uppemot så många sidor ändå i slutändan. Jag är väl snart uppe i tre sidor.

Lyssnar på webbradio och då surfar jag in på superstart, en portal där man kan välja innehåll själv. på nyhetsdelen hittade jag en artikel från Dn om ett för mig väldigt angeläget ämne. Området Hovsjö där jag växte upp. Den handlade om att kommunalrådet Anders Lago(s) i Södertälje är upprörd om hur
Nyamko Sabuni som är integrationsminister, har uttryckt en önskan att riva bostäder i områden som just Hovsjö
för att förändra hur de ser ut. Det är ett s.k. miljonprogramsområde med väldigt fula hög och-låghus som ser exakt likadana ut.

hovsjo

Tyvärr är det en stor bostadsbrist i staden pga. alla de flyktingar som kommit från Irak bl.a. så hennes förslag är lite överilat, det går inte att bara riva och bygga upp när det inte ens finns bostäder i dagsläget så det räcker till alla. Där förstår jag absolut hans kritik mot hennes förslag. Men däremot tror jag på idén att integera områden med varandra så att de områden som är segregerade öppnas upp och får lite ny dynamik.

Det är av egen erfarenhet som jag kan säga att Hovsjö är ett område som verkligen kan sägas ligga avskilt och därmed skapar en utsatthet på ett helt annat sätt än om det låg i anslutning till ett område med mer och fler områden med annorlunda inre dynamik. Vilket skulle kunna leda till bättre integration av dess innevånare. Jag har trots allt bott i Hovsjö i mer än 20 år. Finns nog inte mycket av området som jag inte sett. Självklart är det inte samma ställe som det var då jag växte upp. Men ändå.

Här kan kritik riktas till de som skapade miljonprogrammen, de tänkte inte på framtida befolkningsutveckling när de byggde, de hade väl bråttom och tiden rann iväg, så de slängde upp hus som såg väldigt lika ut varandra och hoppades på det bästa. De tog inte hänsyn till att placeringen av ett område kunde påverka hur de som bor där kunde interagera med resterande av befolkningen i staden.

Det känns som att en kombination av dessa faktorer kan vara orsaken till dagens situation. Jag tror inte att Nyamkos förslag gör saken bättre, för det är också ett förhastat beslut. planera för framtiden istället för att bara göra saker för sakens skull. Det ser vi alltför mycket av redan inom offentlig och statlig verksamhet.

Tankar om åsikter och politiker

Almedalen och FRA är på tapeten i bloggvärlden och jag kan inte säga att det är något jag känner är något jag är speciellt intresserad av att blogga om. Visst jag skrev om FRA på hemtentan igår, då jag skulle ge exempel på hur staten kan komma att få mer makt i ett risksamhälle, men det vart lite hafsigt. Jag är inte den bästa på att avgöra vad som är bra argument för och emot olika ståndpunkter. Jag har mer än känsla för vad som känns rätt och vad som känns fel. Eftersom jag inte tycker att staten ska medla i privata affärer, så är jag kritisk.

Sen att jag inte har särskilt stort förtroende för politiker och deras politiska utspel, det är inte så konstigt. I dagens samhälle med media och diverse andra källor som hela tiden påverkar ens omdöme och uppfattning, är det svårt att få en bra bild av hur verkligheten ser ut. Jag har en tendens att hellre hålla min ståndpunkt öppen, än att döma utefter otillräckliga uppgifter. Allt är ju så färgat av ideologiska och subjektiva uppfattningar.
DN1 DN2 SvD1 SvD2

Ja, det är inte lätt. Skönt var det i allafall att lämna in hemtentan och att inse att det är helg om ca 2 timmar är inte helt fel det heller, vädret bäddar för att jag ska lägga mig och läsa och sola på Löga! Dock bara ryggen, måste skydda min en vecka gamla tatuering. 🙂

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Intressant?

FRA och terrorismen

I veckan kommer som de flesta bloggare vet det att ske en omröstning som avgör hur framtiden kommer se ut för alla i Sverige. På ett eller annat plan kommer de flesta att beröras, omedvetet eller medvetet.

På onsdag i nästa vecka röstar riksdagen om regeringens proposition om ”en anpassad försvarsunderrättelseverksamhet”. Enligt lagförslaget ska bland annat Försvarets radioanstalt, FRA, få rätt att läsa mejl, fax och sms som passerar Sveriges gränser genom kablar.

SVD 13/6

Detta föranleder en ökad bevakning av våra privatliv, som ska ske genom statens överseende. Som är lika med intrång av individers integritet. Som aldrig är acceptabelt, det finns ingen orsak som berättigar detta. Detta i syfte att skydda oss mot terrorister. Vilket känns en smula absurt. Snacka om att spela eventuella terrorister i händerna.

Det som känns värst är att de politiker som egentligen är emot förslaget eventuellt kommer rösta enligt ”partipiskan”. Vad är det för något? Jag trodde de var där för att representera folket, inte att tillsammans i en organisation sitta och bestämma över våra öden. Jag tycker det verkar vara en bunt ynkryggar som sitter i vår riksdag. Rösta enligt er moral och ert samvete. Ge inte bort er fria vilja i förmån att ses som lojala till partiet. Det är fegt!

Kom inte och tala om idealism och den krassa verkligheten. Det är bara en dålig ursäkt.

Jag kan absolut förstå andras reaktioner, men de kan kännas en smula överdrivna, men det kanske är vad som krävs. Finns nog inget som går att utesluta, det kan ske övergrepp och det kan bli ett storebrorsamhälle. All statlig kontroll över individer är dålig.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Intressant?

Längtar efter värme

Nu tänker jag klaga på vädret. Ge mig sommar, nyss! Nu ska jag äta upp min frukost, som för övrigt inte alls är god eller aptitlig, sn ska jag klä på mig mina ytterkläder och gå till skolan för en studiesession som varar tills jag kräks på allt vad miljö och politik heter.

Ge mig nåt som känns!

Lägga in en övre växel

Nu är det som sagt dags att lägga in en överväxel på studierna. Först ca en vecka med koncentration på miljö och politiktentan, sen direkt på det bara att skriva hemtentan i kön, klass och elände som Emilie kallar det 🙂 Skönast är ju att den inte behöver vara inne förrän den 4:e april. Det tackar vi för. Då känner i allafall jag att jag kan slappna av och koncentrera mig på att plugga till salstentan på onsdag.

Mamma ringde och väckte mig idag och tyckte att jag skulle komma hem över påsk. Hon erbjöd sig till och med att betala för tåget. Gulle hon. Men jag känner att tentorna kommer jag inte ifrån. Jag vill få dem ur världen, vill inte behöva komplettera. Så nu ska jag fördjupa mig, läsa och svara på frågor.

Lägesrapport 12 mars

En liten lägesrapport kanske?

Ja, f.n. så sitter jag och pluggar, känns ganska bra. Håller på att avsluta den seminarieuppgift som jag legat efter med. I eftermiddag ska jag tvätta och skriva den som är tills imorgon. Så studierna är någorlunda under kontroll. Jag borde kanske läsa lite mer men ja.. det bruka ordna sig. Tröttheten från tidigare dagar har blivit bättre, fast just nu är jag väldigt trött.

Det är mycket med skola och sådant. Jag har dock själv valt att läsa två kurser parallelt. Samtidigt som jag väljer att engagera mig på kåren, med IM osv. Men priset är väl att jag är tröttare än vanligt. Som nu resten av veckan:

Torsdag fm: föreläsning miljö & politik, em: seminarie om kön i sociologin, kväll: gå ut på kåren
Fredag: ledig hela dagen fram till 17.00, då jag ska infinna mig på kåren för att slava specialpub för första gången i mitt liv.
Lördag: sova ut, gå på stan och köpa nåt alkoholhaltigt att dricka, sen iväg på matgrej innan det stora hallaballot.
Söndag: Slava taco, från att jag orkar ta mig till kåren, tills vi är klara.

Ska man plugga med? Vadå? 😛 Nej, men jag kommer hinna plugga massor efter den här helgen, måste koncentrera mig på studierna efter den. Typ läsa böckerna och kanske fatta något så jag kan klara tentorna.

Religion hör inte hemma i politik

Läser hos Carl Svanberg om hur Mike Huckabee, en av de republikanska presidentkandidaterna vill förändra den amerikanska konstitutionen så att den mer passar med Guds budskap istället för tvärtom och jag blir ungefär lika rädd som jag blir arg. Hur kan en person som vill ha som ämbete ett av världens främsta, tänka på det sättet? Han vill i princip lagstifta in Gud i allas hem.

Detta är oacceptabelt och jag tror att vi bör vara extremt vaksamma och försiktiga när det kommer till denna man och hans kristna populistiska budskap. En dag kanske de som lever i USA sitter och har tvångsböner och måste gå i kyrkan varje söndag eller så får de böter. Nu tog jag i en del, men det känns definitivt som att det lutar åt det hållet.

Hoppas verkligen inte han kommer få makten, för då kan det bli riktigt otäckt och jobbigt. Visst han kanske inte kan ändra grundlagen hursomhelst, men han har bra mycket större makt att påverka åt det hållet om han sitter som president.

Fler blogginlägg om hur hans tro kommer påverka hans politik.

http://www.ariarmstrong.com/2008/01/god-wins-in-iowa.html

http://www.ariarmstrong.com/2008/01/amend-constitution-so-its-in-gods.html

Intressant?