Iluminati – Sanning eller fiktion?

Har vid upprepade tillfällen i min resa inom den västerländska populärkulturens breda och nästan alltför influerande värld stött på ordet illuminati. Första gången var väl då jag såg filmen Lara Croft: Tomb Raider. Där hon i kampen om att kunna styra tiden, slåss mot högt uppsatta medlemmar av just denna hemliga orden. Har stött på fenomenet även när jag såg National Treasure. Senast var det på omslaget till Dan Browns bok Änglar och demoner. Enligt denna så ska Illuminati vara en organisation som skapades av självaste Galileo Galilei med flera, för att motverka Vatikanen och dess grymma förföljelser mot allt som motsatte sig dem.
Ska ta och läsa både den och hans uppföljare för att få mer insikt i hans teorier, kan ju trots dess fiktionella status ge lite idéer.

Om man läser på lite mer om själva begreppet Illuminati så lär man sig att ordet betyder “De upplysta”, vilket skulle syfta på dess medlemmar. Det har funnits ett antal olika grupper genom århundradena som har kopplats ihop med orden. Bland annat Illuminés of France, Alumbrados of Spain och The Bavarian Illuminati. Deras gemensamma mål sägs vara att ena världen under en regering – den egna orden. Även kallad den nya världsordningen.

De sistnämnda grundades 1 maj 1776 av en före detta jesuit vid namn Adam Weishaupt och baronen Adolph von Knigge i den tyska staten Bavaria(numer Bayern). Denna kortlivade organisation som upplöstes 1790 har av diverse författare och konspirationsteoretiker ansetts vara ansvariga för historiska händelser som ryska och franska revolutionerna. Fast orden officiellt inte fanns under den ryska revolutionen, som skedde 1917, 127 år efter dess upplösning.

Med andra ord har Illumnatiorden lämnat djupa spår i historian.

Illuminatiorden har ett flertal konspirationsteorier kopplade till sig, ofta under just namnet “Den nya världsordningen”. Dessa teorier är mycket populära bland högerextrema och ytterkanten av den kristna högern i USA. Bland annat den avrättade attentatsmannen Timothy McVeigh var övertygad om att orden existerade.

Frågan är nu, hade han rätt? Med tanke på att den nyvalde påven är från Bayern, kan man tänka sig att han är medlem i orden. Hans förflutna i det nazistiska partiet kan mycket väl vara ett bevis på detta. Tyskarna under Hitler var ju rätt nära på att lyckas. Även om Nazismen använde våld och inte manipulerade sig till makten efter att de fått kontrollen över Tyskland och Österrike. Finns det något dolt motiv som gör att just Josef Ratzinger från Bayern har blivit påve?

Något som motsäger det är just det att orden bildades för att motverka Vatikanen och dess religiösa förtryck. Galileo som enligt Dan Browns bok Änglar och demoner sägs ha grundat orden var involverad med flera av dåtidens kardinaler och påvar. En av hans nära vänner var den benedektinske munken Benedetto Castelli, som även försvarade Galileo när han blev anklagad för att motsäga den heliga skriften med sin forskning inom heliocentrism. (Läran att jorden snurrar runt solen och att det är solen, inte jorden som befinner sig i universums mitt.)

Är detta en slump? Trots att detta skedde på 1600-talet så upprättades Galileos trovärdighet utav vår senaste och numer döda påve Johannes Paul II, då han 1992 upphävde den lag som Inkvisitionen skapat mot honom för att ha lärt ut “fel syn” på universum. Kan den nyvalde påvens val av påvenamn ha något samband med Galilos vän Benedetto Castelli?

Förmodligen är det ganska långsökt att tro att den katolska kyrkan med Påven i spetsen har totalvänt och numer är de som leder detta hemliga och mytomspunna sällskap. Men inte helt omöjligt. Tänk efter. Har iallafall lärt mig mycket om illuminati och saker runtom som är väldigt intressanta. Ser fram emot lite respons.

18 svar till “Iluminati – Sanning eller fiktion?”

 1. mäniskan har i alla tider sökt makt
  allt sedan den första neandertal mäniskan
  till i dag alla dagens religioner är av mäniskan skapta och formade för att ge en begränsad skara makt och förmögenheter
  lagar och regler skapta för
  att kontrolera och dela jordens tillgångar mellan sig
  iluminate är endast ett namn av många på detta globala nätverk
  som verkligen finns och har funnits i i århundraden

 2. Du har förmodligen rätt. Tyckte mest det var intressant att se att det dök upp lite överallt. Konspirationsteorier finns det gott om.

 3. Stötte på Iluminati för första gången (som jag lade märke till) i den tecknade serien Gargoyles, tänkte inte mycket på det, det var väl bara nåt som manusförfattarna kom på. Sedan när det dök igen i datorspelet Vampire The Masqurade: Bloodlines så började jag undra. Jag tänkte att det kanse bara var en hyllning till serien eftersom det fanns en Gargoyle med i spelet, men när det återigen dök upp i ett av de absolut sista avsnitten av Gargoyles så bestämde jag mig för att googla ordet. Det är faschinerande, jag måste se om National Treasure och läsa Änglar och Demoner. Jag tror du är något på spåret.

 4. Jag tror absolut att det ligger nåt i det du säger och att dem finns överallt runtomkring oss utan at vi alltid lägger märke till dem. Det här med den nya påven och att han e från bayern hade jag inte hört tidigare men när man tänker efter så är det nästan en självklarhet. Vill man styra världen så är det perfekta att infiltrera Vatikanen som man så länge kämpat emot. Jag tror alla måste öppna ögonen lite mer och sluta tro att allt är så demokratiskt som det ser ut. I dagens läge är ”de upplysta” inte så upplysta egentligen utan det är mer en fråga om pengar och makt, därmed skulle det inte förvåna mig om högt uppsatta politiker från alla världens hörnor är medlemmar. Bra blogg!

 5. Jag har också kollat in detta med hemliga sällskap som Iluminati, frimurare m.m. Och har även jag kommit in på samma spår med detta med den nya påven. Men även börjat fundera i detta med Usa’s styrning av landet. Där känns det som om inte presidenten har någon direkt makt. Han verkar mer och mer se ut som en frontfigur som bara följer order från någon högre makt. Som ingen vet vem det är förutom möjligen presidenten själv. Kanske därför Kennedy sköts p.ga. att han kanske ville ta tillbaka makten till sitt folk. Vilket dessa hemliga sällskap inte gillade och beslöt för att få bort honom. Samma gällde med Lincoln bara spekulationer dock men. Aja tänkte försöka göra en animerad film som kanske kunde lysa upp detta ämnet lite, men saknar fortfarande fakta. Skicka gärna om ni har något som är av intresse 🙂

  Daggismaggis@hotmail.com

 6. .GUD ELLER ALIENS.

  Jag kom på en logisk förklaring till om det finns aliens, det finns säkert liknade förklaringar men det här är min ide. Det sägs att dem ska komma år 2014 till jorden för att ge os kunskap eller döda os.

  För i tiden så trode man att ”gud” bodde i himlen för att det var därifrån man såg att han kom. MEN man visste inte om rymden, kan det inte ha varit så att ”gud” så kallat var en eller flera aliens som kom från rymden till himmlen och ned på jorden.

  Och många tror inte på ”gud” i dagens läge för att nu så har vi flygplan m.m och ingen har set något i himlen. Eller för att ”ifal gud fans så skulle han han inte låta folk svälta i vissa länder bla bla”…
  enligt inka folket så kom dem till jorden och gav kunskap och sedan reste tillbaks..

  Jag tycker att det säger sig själlv, människorna har miss tolkat ordet ”gud” under år hundraden som har passerat.

  Bara en teori.

  Lazy-work91@hotmail.com

 7. min kompis började babbla om iluminati i skolan, han sa att dom försöker styra hela världen och att de va dom som mördade jfk, jag hör oxå massa saker om iluminati i 2pacs låtar t.ex ”hail mary” där han säger killuminate, en förkorning av kill iluminati. jag såg även en film om dom, efter den som tvekade jag inte om att Iluminati finns och att dom försöker styra världen.
  jag har oxå läst Äglar och demoner…Älskade den

 8. Illuminati existerar i allra högsta grad, och finns representerat överallt på jorden..mest i västvärlden men även i vissa fall i asien också. Namnet Illuminati är ett väldigt laddat namn..och är väl mest ett namn på dess urprungliga form…men de existerar även under ett annat namn som t.ex Skull n Bones..och figurerar i styrelser och finansbolag världen över. Det finns ca:10.000 medarbetare som jobbr för den s.k nya världordningen, så vi kommer allt mer se effekterna av deras arbete i en närstående tid, var så säker:)

 9. Tänkte bara skriva några ord angående påven. Faktum är att Vatikan och katolska kyrkan har stöttat nazisterna och 3:e Raich, vilka är i sin tur föregångare till dagens USA-makt och ”den nya världsordningen”. Alltså är det inget nytt att påven är en av ”de upplysta”. Det är t ex ingen hemlighet att det var just i Vatikanen som kroatiska ustasche (Ante Pavelic, Krunoslav Draganovic m fl) hade levt i exil efter att ha gjort alla förfärliga förbrytelsen under 2:a världskriget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.