Om manlighet i #killgruppen

Har sedan igår kväll engagerat mig en del i hashtaggen #killgruppen på twitter. För er som inte är så insatta så är det i alla fall ett ställe menat som ett forum för killar, män och pojkar att diskutera saker som man kanske inte alltid pratar om.

Detta faktum att det finns ett behov av detta är något som jag tror är en stor del av de problem som finns i världen. Det som förknippas med att vara en man är något som jag själv har lite svårt att relatera till ibland. Vad som är manligt, vad som förväntas av en som man.

Det finns någon slags outtalad förväntan på alla män att de ska vara starka, den som försörjer familjen och kan försvara den och sig själv. Men vad händer om man inte klarar av att uppfylla alla dessa förväntningar? Tyvärr tror jag att många hemska saker som sker i vår värld är kopplade till dessa förväntningar.

Om vi ser till alla de som inte känt sig tillräckliga, som haft mindervärdeskomplex osv pga. dessa förväntningar. De har nog på olika sätt reagerat och agerat ut genom att låta denna osäkerhet ta sig våldsamma uttryck. Förtryck av kvinnor, våldtäkter, mobbning, andra brott och gängrelaterade handlingar kan kopplas till detta.

Om dessa personer hade haft bra manliga förebilder, om de inte hade känt sig otillräckliga och haft mindre förväntningar på sig utifrån den manliga diskursen så kunde det sett annorlunda ut.

Självklart finns det ett individuellt ansvar hos varje person att försöka göra det bästa utifrån sin situation, men ofta är det förutsättningar och omgivningen som påverkar. Alla orkar inte göra upp med bilden av manlighet.

I mina ögon så finns det inget som är självklart manligt, vilket jag nog tror är rätt ovanligt. Jag tror mer på att se till individuella egenskaper som inte har ett genusperspektiv. Då kommer ju självklart en del tycka att jag är ute och cyklar. Om man vill kan man omdefiniera begreppet åtminstone tycker jag. Tror det finna lika många definitioner som det finns människor

Det finns ju vissa fundamentala skillnader på killar och tjejer, det går jag med på, men sen tycker jag att det ska vara rätt öppet vad man tycker är vad och att man ska respektera alla oavsett hur de än är.

Vilket inte alltid är så lätt.

Intressant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.