Ta åt er äran, människor!

I många sammanhang så har jag lagt märke till ett högst irriterande beteende, som jag tycker är väldigt tråkigt. Att tillskriva en högre makt all ära för saker som man själv åstadkommit.

Jag förstår liksom inte syftet. Om jag ska vara helt ärlig. Det är som att ogiltigförklara sig själv. Att det inte spelar någon roll vad jag än gör, för det är ändå inte min vilja som har det avgörande i situationen.

Nej, man ska ge all ära och tack till Herren i himlen. Tacka Gud. För han har gett en liv, så han är orsaken till allt. Utan Honom hade ni inte kommit dit ni är idag. Utan Honom skulle ni inte lyckas med något alls. Han är förutsättningen för all framgång.

Ett exempel på det jag menar är f.d. Idol-deltagaren och nyligen Oscarsvinnaren Jennifer Hudson. Hon skriver såhär i sin blogg på jenniferhudsononline.com

”In 2007, we are looking at a year for more movies and music for me. Now let’s step back and see how God works.”

Detta är för mig som total ateist och en anhängare till ett mer humanistiskt perspektiv väldigt svårsmält. Det liksom sticker i ögonen på mig. Samtidigt som det förminskar oss som människor, så gör det att vi ger bort makten över våra liv i andras händer. För de som förespråkar religion är i många fall sådana som vill styra över andra.

De som har en tro på ett högre väsen vill så gärna finna meningen med sitt lidande att de lägger över allt på en högre makt och jag vet att detta förmodligen sticker folk i ögonen. Men jag tror på det och känner så. De tycker förmodligen något om att jag inte vill erkänna deras tro.

Men ta t.ex statschefer som
säger ”GOD BLESS AMERICA”, eller ”Gå med Gud”, ”Med Guds vilja ska vi klara av det här”. Varför säger de så? För att de är religiösa och tror på en Gud som styr över allas våra liv? Min gissning är att de använder religionen för att styra sitt folk. De har förstått innebörden av ”Religion är som opium för folket”. De utnyttjar det till fullo. Vissa mer skrupellöst än andra. Religion har en stark roll när det kommer till att motivera.

Ta t.ex. självmordsbombare. Vad får en fullt normal människa att medvetet ta på sig ett bälte fyllt med sprängmedel och gå och spränga sig själv med andra i luften?

Jo, religion och tron att det kommer en belöning i efterlivet. För mig ter sig detta absurt och jag kan bara skaka på huvudet åt det faktum att det förmodligen inte kommer ske ett enda dugg. De dör och skapar en massa onödigt lidande, grattis!

Hur får vi de att förstå vansinnet i detta? Hur förändrar man människors syn på sin fria vilja och suveränitet? Hur får man individer att upptäcka att deras liv är deras eget att leva och ansvara över, utan att lägga sina liv i andras händer? Jag vet inte, men jag kommer att fortsätta att utveckla mitt eget liv i denna anda och försöka erövra mitt eget liv i så stor utsträckning jag kan.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Intressant

Ett svar till “Ta åt er äran, människor!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.