Praktisk filosofi: Natur, tillväxt, framsteg

[21:05]

Praktisk filosofi

Filosofiämnena omfattar praktisk filosofi, teoretisk filosofi och logik. Den moderna filosofin rymmer många olika specialiteter, men den förvaltar också en tanketradition som går tillbaka till antiken. De äldsta grekiska filosofernas frågor kring hur världen ser ut och hur man bör leva i den utgör det historiska ursprunget till våra dagars teoretiska och praktiska filosofi. Metafysiska frågor om verklighetens väsen hör fortfarande till den teoretiska filosofin; mer central är dock reflektion över vår förmåga att överhuvudtaget ställa och besvara frågor om verkligheten. I kunskapsteori och vetenskapsfilosofi diskuteras den mänskliga kunskapens natur och giltlighet, medan språkfilosofin studerar det medium i vilket våra frågor och teorier formuleras. På motsvarande sätt sysslar den praktiska filosofin med kritisk reflektion kring värderingar, legala och traditionsförmedlande normsystem samt kring kunskap relaterad till språklig kommunikation, sociala praktiker och praktiskt handlande. Centrala områden i praktisk filosofi är etik, politisk filosofi, rättsfilosofi samt humanioras och samhällsvetenskapernas vetenskapsfilosofi. Ett numera starkt specialiserat område av filosofin är logiken. Där studeras deduktiva resonemang och de språk i vilka de uttrycks, med tilllämpningar inom bl a matematik, datalogi och lingvistik. Filosofistudierna kan utgöra grunden i en humanvetenskaplig utbildning, men även i andra ämnen som studerar människans, kulturens och vetenskapens villkor.

Praktisk filosofi: Natur, tillväxt, framsteg, 10 p

Kursen tar upp etiska och begreppsliga frågor i anknytning till debatten om människans samspel med naturen, hennes möjligheter att överleva och det framtida samhällets organisation; frågor som: – Vad är samhällsutveckling? – Hur avgör man om ett samhälle blivit bättre eller sämre? – Vilket ansvar har vi för kommande generationer och för andra levande varelser än människor? Här diskuteras bland annat begrepp som välfärd, levnadsstandard, tillväxt och framsteg. Olika ekonomiska, politiska, etiska, humanekologiska och ekosofiska teorier granskas med avseende på hur de besvarar detta slags frågor.

Jag funderar på vad jag vill läsa till nästa år, tror jag skulle uppskatta denna distanskurs ganska bra..eller hur? =) Få diskutera på riktigt och bli lite insatt i viktiga saker.

[19:22]
Kent – Duett

Jag fick ett brev, ett riktigt brev med frimärken.
Ett vykort ifrån längesen, då framtiden var vår.
Och som du skrev, om din spaning efter friheten.
Ord bevingade som fjärilen.
Och jag tror att jag förståååår.
Att långsamt långsamt åh så långsamt…

Det som var du och jag..

Jag skrev ett brev.
Om att leva med förbannelsen.
Jag gav dig min version av sanningen.
För att få dig att förstå.
Att långsamt långsamt…åh så långsamt..

äh, jaha..men musiken är bra iaf. Jag måste kolla upp biljetter till kalas ju! Säkert försent med min otur…

..skrev det där meddelandet, det var ju för fan en massa dagar sen, kefft.

Jag är död på fötterna vaaa..! Hehe, nejfan, jag är hungrig…måste ha maten vaaa…

Men vafan då. Maten vaaa!!!!!

[12:24]
Somebody save me.. Jobbar för fullt fan fyra timmar kvar gah… Ett uppfriskande meddelande vore inte helt fel. Kommer fan få jobba hela helgen med. Damn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.