Dags att ifrågasätta manliga normer

Har på sista tiden diskuterat normer på twitter, främst när det kommer till hur den manliga befolkningen påverkas av dessa. Tycker det är både viktigt och intressant att lyfta dessa frågor. Dels för att jag intresserar mig för sociologiska områden som just normer och för att jag som kille har blivit påverkad av de normer som finns kring manlighet.

För mig är det väldigt enkelt. Jag är den jag är och vad jag än gör så ska det inte kunna förkastas och kallas för omanligt, bara för att det inte faller inom ramen för vad som uppfattas som manligt enligt normen. Varför ska det bara finnas en sorts universell manlighet som alla ska passa in i? Hela den tanken är för mig absurd.

Vi som sociala varelser vill ju gärna stoppa in människor i olika fack och förenkla tillvaron på olika sätt. Det är en allmänt mänsklig företeelse som vi alla är delaktiga i, det går inte att få ihop en någorlunda bra världsbild om man inte får göra denna förenkling.

Sagt och gjort så betyder inte det att man ska sluta tänka och bara utgå från dessa fack eller kategoriseringar blint. Däri ligger den stora faran. Om vi bara utgår från dessa underliggande regler som vi tillsammans skapat utan att just ifrågasätta så kommer inget någonsin förändras.

Normer är till för att utmanas och förändras. För den som vill läsa mer om normer kan göra det här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Social_norm

Följ #killgruppen på twitter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.