Överklassafarin och klasshatet

Det här med överklassafari och att skapa ett klasshat..

Jag förstår tanken, att det finns skillnader i vårt samhälle som behöver belysas och kanske ifrågasättas. Men ärligt talat, känns det inte lite småaktigt och avundsjukt att klaga på rika människor. Har de inte förtjänat pengarna de har, hur har det då gått till? Har de stulit pengarna? Är det fel att tjäna pengar? Ska man skämmas för att man har en bra utbildning och ett välbetalt bra jobb?

Ska man skämmas för att man har fått de fördelar man fått? Har man valt det själv? Har man tvingat andra att leva mindre bra förställt genom att man har fått det bra själv? Det kommer nog inte bli så att alla kommer att ha lika mycket, jag tycker inte heller det är rimligt.

Det viktiga är att alla har samma möjligheter att utvecklas och skaffa sig utbildning osv. Det är också svårt att uppnå, för det kommer alltid finnas personer med olika bakgrund och egenskaper och vissa har större fördelar än andra. Men ärligt talat så känns det rätt löjligt eller något. Tror inte det löser något, skapar nog bara större polemik mellan olika grupper och ”klasser”.

Tror inte det leder till någon slags förståelse eller någon vidare konstruktivitet.

Men de har ju alla fall lyckats lyfta frågan. Kan man bara styra om det hela och få människor från olika delar av samhället att mötas, så kan det ju leda till något gott. Må hända att jag verkar naiv i denna uttalan, men då får det väl vara så.

Jobbskatteavdragen har också varit i hetluften under de senaste dagarna. Att de inte leder till några nya jobb som utlovat. Det är också en sådan där sak som man kan se olika på beroende vilken sida på den politiska skalan man befinner sig. men det jag sett som var kritik, tog inte upp att de pengar som dras av på skatten, faktiskt återinförs i olika delar av vårt näringsliv. Genom att vi har mer pengar att spendera på fickan. Vi handlar mer kläder, mat osv och om det inte leder till fler jobb, vet jag inte vad som gör det.

Kanske är det så att finanskrisen tillsammans med en rad andra effekter har gjort att vi inte kan se vad för effekt som avdragen haft på sysselsättningen ännu? Att den skulle vara helt verkningslös, det betvivlar jag dock. Kan det även vara så att många fått behålla jobbet för att folk haft mer pengar att konsumera för?

Varför är det ett sådant liv om det femte skatteavdraget som har skjutits på framtiden om det inte är något som folk vill ha? Är det bara att det var ett vallöfte som inte blir uppfyllt i tid som är det som upprör eller kan det vara så att folk vill ha sänkt skatt?

Jag tycker i alla fall att det är värt en fundering.

Ett svar till “Överklassafarin och klasshatet”

  1. Pingback: Underklassafari | Annorlunda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.