Pappor måste bli bättre på att ta ut föräldraledighet

Jag skrev ett inlägg häromdagen på Facebook med tanke på en rapport som släppts nyligen. Den behandlar pappors uttag av föräldrapenning, alltså föräldraledighet. Något som jag fastnade vid var att det bara är 5% av männen som tar ut mer än 6 månader av föräldraledigheten. Länk til artikel om rapporten i DN

Med tanke på att jag nu är hemma med mitt första barn så är det rätt intressant att läsa om denna rapport. Att jag som är hemma 8 månader tillhör 5% som tar ut mer än 6 månader föräldraledighet. Det är alldeles för lågt. Pinsamt nästan.

Jag förstår att det kan finnas en massa orsaker som gör att man väljer annorlunda, men kom igen, vi män behöver verkligen öka upp vårt ansvar. Det gynnar ju alla i förlängningen. 5% borde vara uppemot 80-90%. Minst!

Fick så klart flera kommentarer som inte riktigt fokuserade på det jag ville förmedla. Självklart finns det som jag skrev de som inte kan ta ut mer dagar av ekonomiska eller andra skäl. Men det behöver inte vara så.

Vi behöver förändra de strukturer som gör att det ännu är så här. Det finns många olika sätt att göra det på. Inte minst minska löneskillnaderna mellan könen och olika branscher och yrken. Ge alla kvinnor rätt att jobba heltid och inte hamna i kvinnofällor.

Men förutom att man behöver få det att gå ihop ekonomiskt oavsett vem som är hemma med barnen, så är det nog normer kring vem som är hemma med barnen som behöver ändras. Det är på väg att göra det, men det sitter ganska djupt rotat att kvinnan tar lejonparten av föräldraledigheten och att mannen ”hjälper till” i hemmet med barnen.

Jag har så klart inte alla svaren och förstår att det är en klassfråga med, då två personer med låg inkomst inte har så mycket val när det gäller vem som är hemma. Det blir oftast den med lägre inkomst. Vilket i de flesta fall är kvinnan.

Vi har det rätt bra som har valfriheten att få välja i min familj, rent ekonomiskt. Men jag tror att om fler pappor verkligen ansträngde sig och sa att jag vill vara hemma så skulle det blir ännu bättre. Som sagt inte en helt enkel fråga detta, men mycket handlar om inställning och attityd.

Har påbörjat en egen undersökning som jag tänkt sprida för att se hur andra pappor tänker kring detta. Ska bli intressant att se vad det finns för skäl till att andra pappor valt som de gjort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.