Att leva som man typ lär

Igår tog jag upp det här med att inte leva som man lär. Vad menade jag med det då? Det handlar om miljön och klimatet förstås. Jag har sedan många år drivit en miljöblogg som numer är nerlagd, till förmån för twitterkontot @miljotweets. Jag har även varit ideellt engagerad i Naturskyddsföreningen.

Jag är med andra ord väldigt uppdaterad när det kommer till miljöfrågor och borde veta bättre än att shoppa loss och köpa tre par byxor som jag vet bidrar negativt till vårt klimats utveckling.

Nu är jag ju även en hycklare på fler sätt än så, men just i detta exemplet handlar det ju om kläder. Om jag ska rannsaka mig själv och se sanningen i vitögat så har jag rättfärdigat inköpen med att det är löjligt billigt på rean. Det är just såna argument eller ursäkter som man borde hissa röd flagg på.

Vad vill jag då förmedla med detta förutom att jag är en svag hycklare som faller för frestelsen att fynda på rea? Att det är jävligt svårt att ställa om sitt beteende tror jag. Jag kan förstå konsekvenserna av mitt handlande, men jag ser dem inte. Då blir det svårt att motivera sig själv att förändras.

Sen behöver man lite stöd i det hela, av andra i sin närhet som vill förändras och där man kan pusha varandra att förändra sitt beteende. Finns inte en stöttande struktur så blir det också svårt att ändra sig. Särskilt om de flesta i närheten shoppar loss lite titt som tätt.

Ja, en måste ju vara väldigt målmedveten och anstränga sig för att göra dessa förändringar. Helt enkelt bestämma sig, vilket är svårt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.