Låt aldrig någon styra över din vilja.

Jag har bannemig inte gjort många knop de senaste dygnen. Bara varit egentligen. Jag bara är. Jag har ju bakat lite ja, igår så tvättade jag mina kuddar och mitt täcke för första gången. Typiskt att katten sen spyr upp hårbollar över de rena lakanen. Men det gör inte såå mycket.

Har haft en hel del funderingar, dels det här med böckerna jag läser och sen har jag relaterat det till annat jag sett de senaste dagarna. Nu senast en miniserie som heter Uprising.

Första delen gick natten till idag och andra går nu inatt. De flesta i ghettot i Warzawa gjorde ju inget, vallades runt som får och dog, medan motståndsrörelse liksom gjorde så mycket skit de kunde, fast de visste att de skulle dö förr eller senare, det var liksom deras sätt att upprätthålla sin frihet och visa att de inte frivilligt skulle kuvas och dö utan motstånd. De visste att det var hopplöst och hade ändå inget att förlora. Det är i prinicip samma handling.

Huvudfigurerna i böckerna ställs inför liknande val. De blir slavar rent fysiskt men att bli det även psykiskt. Det är då man ska göra som judarna i ghettot som gjorde motstånd, i tystnad göra så mycket motstånd man kan. Man ska aldrig låta någon ta ens vilja ifrån en för det kan ingen göra utan ens tillåtelse. Du är din egen herre. Oavsett hur mycket skit du får ta, hur mycket någon misshandlar och gör övergrepp mot dig, så kan du på ditt sätt se till att denna person aldrig får total makt över dig.

Bevisen finns överallt. Kvinnor som anmäler sina män, barn som söker hjälp och inte låter sina mobbare fortsätta med sin grymma lek, i tystnad. Andra som tar sig upp på fötter efter hemska livsförhållanden. Självklart är det en kamp, men det går. Ju mindre man har att förlora, desto lättare är det att göra det valet, att stå ut med konsekvenserna. En individ som redan förlorat allt, kan lika gärna dö. Men inte utan kamp!

Ja, det är såna tankar som jag gått omkring och malt på. Det tillsammans med det jag skrev om i inlägget innan.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Intressant

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.