En drink i min hand

medium_2201057065

Sitter här hemma med en drink i min hand framför fotbollen som spelar på min laptop. Väntar på att åka in till stan och lyssna på en kompis som ska spela en trudelutt för folk som svänger förbi i Gamla stan. Lagom fredag minsann, ska ju upp tidigt imorgon och bygga valstuga.

Nu iväg ut snart.. heja Fra.. Tysk.. eeh vem som än vinner.

Hat och kärlek

Igår fick jag svara på vad jag hatade och älskade mest. Tycker det är jättesvårt att svara på sådant, det finns ju grader i helvetet. Beroende på situation och vilka perspektiv som tas så kan ju svaret bli väldigt olika. Ta till exempel det här med låtar, går ju inte att ha en favoritlåt, det skiftar liksom.

Jag fick tänka efter en stund innan jag kunde säga att det är döden som jag hatar mest. Finns ju uppenbara anledningar och mer personliga. Det värsta som finns är att förlora någon på det sättet. När det kommer till vad jag älskar mest sa jag flera saker. Skratta, sjunga och dansa var det som jag fick fram då och det stämmer rätt bra tror jag. Tror de i min omgivning kan hålla med också.

Mina svar handlar som ni kanske märkt omkring hur jag känner inför olika företeelser. Hur jag upplever olika saker helt enkelt. Inte så mycket kring personer. Men självklart finns det vissa personer och sammanhang som ger en extra kärlek och glädje. Även andra som gör det motsatta förstås.

Gäller att kunna sålla, vilket jag gör hyfsat väl. Sen har vi min något ambivalenta hållning till kärleken i sig. Sjukt svårt men jag älskar det.

Nedladdningslicens lösning för framtiden?

Stim vill göra musiknedladdning gratis
Inför licens för nedladdning

Detta är ju en klar vändning i debatten, visst har möjligheten att göra det till en avgiftbelagd internettjänst genom bredbandsleverantörerna. Jag kan absolut tänka mig att betala kanske 20-30 kronor mer i månaden. För att slippa tjatet liksom. Vet dock inte hur pass effektivt det blir, eller vad prishöjningen blir, men det får väl framtiden utvisa. Även om hur filmindustrin och tv-bolagen ställer sig kan ju vara intressant. Nu gäller ju det här bara i Sverige och den svenska musiken, men det kanske är en kommande trend på en global marknad.

Även internationella rättigheter skulle gå att licensiera, menar Stims vd.

Som han säger, så kan det ju göra framtida licenser i utlandets musikindustrier aktuella. Men han menar nog att de svenska musikbolagen kan utfärda licenser i andra länder. Men förhoppningsvis så kan det också betyda att de inför ett liknande system i andra länder. på något klurigt sätt. Framtiden är intressant, jag tror att det på något sätt måste lösas, för det kan inte pågå som det gjort nu. Teknikens under brukar bli det som bestämmer.

Även Mr Runesson på bloggen Ett hus liv och lustar och andra livsaktiviteter håller med om detta och tycker att musikbranschen bland andra bör utnyttja tekniken till sin fördel. Som de gjort tidigare gånger då ny teknik har revolutionerat hur musiken sprids.

Kritisk till detta förslag är Claes Krantz som menar att det är detsamma som en fildelningsskatt. Men jag vet inte om han överdriver. Klart, det kan ses som en skatt. Men frågan är ju om det är omoraliskt eller inte att inte betala för det man tar. Och om man faktiskt stjäl något.

Intressant att bara nämna är de moraliska problem som uppstår när det kommer till dessa frågor. Det är väldigt lätt att blunda för det moraliska när det handlar om teknik eftersom dess effektivitet oftast slår ut moralen.

Enligt Kenth Muldin så är det ett frivilligt avtal, så ingen behöver skaffa sig en licens. Man skaffar det abonnemang som man känner är relevant, ett speciellt fildelarabonnemang borde bli aktuellt för de som vill fildela musik lagligt. Så då kan man välja om man vill agera moraliskt efter en lag, eller agera moraliskt mot sina egna värderingar. Oavsett så tycker jag att valfrihet är bra.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Intressant?

En helkväll på stan

Satt här vid datorn runt 20.30 och skulle precis sätta mig och skriva vidare på min del av pm:et (yeah right, who am I kidding?) då det ringer på dörren. Spännande. Gissa vem som stod där då? Jo självaste Pelle som flyttade hem till de mörkaste skogarna i Småland istället för att plugga kvar på programmet. Han är här uppe för att hälsa på och bland annat medverka på sittningen i 70-talsanda, som går av stapeln om 3 timmar lite drygt.

Han fick lite skvaller av mig och sen frågade han om jag skulle med på stan och ta en öl. Som sagt, tänkte att det blir ändå inget gjort här så javisst. Var en väldigt trevlig och intressant kväll må jag säga. Först gick vi Taj mahal, heldött och svindyr cider, så då tyckte jag att varför går vi inte till kåren? Sagt och gjort, vi halkade bort till Kåren där det var än mer dött, men de hade ju billig dricka. Två cider senare så var det stängningsdags, men vi vill ju inte gå hem. Så vi gick till Slisk, aka Silk. Vilket ställe alltså.

Det var befolkat med ca 10 personer. Alltså dött. Men de som var där var smått fantastiska. De ville dra upp oss på dansgolvet, två brudar runt 18 år. Ganska fulla. Men jag var den enda som gick upp och dansade. Sen kom Pelle på att han och Johan skulle leka bögar för att slippa dem. Tanken var att de skulle bli äcklade, men den planen liksom slog i baklås kan man ju milt säga. Visade sig att en av damerna tyckte att bögar var det gulligaste som fanns. Så hon blev alldeles förtjust i dem. Ja, det var humor det. Skrattade gott åt hela situationen.

Sen gick vi hem hit och åt och lyssnade på konstig musik. 😛