Frihet eller statusjakt – vad är viktigast?

Nu är det dags för en rejäl dos systemkritik och självrannsakan angående frihet och pengar. Jag såg en video tidigare som i princip dumförklarade alla som mot sin egentliga vilja ingår i arbetslinjen för att tjäna pengar.

Så frågan att ställa sig själv är vill jag vara en kugge i maskineriet eller vill jag vara fri att göra det jag vill? Ganska enkel fråga med många svåra svarsalternativ. Fundera på det du. Är det viktigt med pengar och status eller har vi alla blivit lurade? Äkta frihet är det materiell rikedom och att ha resurser som gör dig kapabel att välja? Eller att bli omtyckt för ytliga saker av personer som du egentligen inte bryr dig om? Måste de höra ihop? Kan man välja det ena utan det andra om man nu vill det? Krävs nog en balansgång.

Pengar rullar in..

3805453334_2afd293cdf
Pengar rullar in, money on my mind..

Nu äntligen så är min torrperioden som varit rent ekonomiskt över, imorgon eller snarare om en kvart så får jag äntligen in något som är värdigt att kalla för inkomst i form av pengar. Senast jag fick det var väl i augusti tror jag? Jag har ju utan tvekan överlevt, men det har varit rätt knappt. Frågan är om jag kan vara duktig och inte blåsa allt på en gång. Har ju en tendens att se pengarna slip through my fingers så att säga.

Jag har köpt en kabel till min skärm som jag inte använt sen jag köpte min nya dator och har två skärmar igen, vilket är underbart, känner mig mycket mer fri att göra flera saker samtidigt vid datorn. Så får hoppas att kreativiteten är med mig med. För det är ofta småsaker som dessa som gör att jag inte kommer till skott.

Sen har situationen på jobbet ändrats, ska arbeta 100% ett tag fram över igen, ska vara typ super user för vårt kvalitetssäkringssystem som vi arbetar med och åka runt till olika lokala kontor och hjälpa de med att använda det på rätt sätt. Mycket ny personal som behöver hjälp och då är det ju bra att de har någon som mig som kan vara behjälplig tänkte min chef. Så ska väl sätta mig in i om det är något som jag inte har full koll på.

I övrigt har det varit en rätt omtumlande dag på jobbet idag, diverse bra och vissa lite jobbigare saker som skett, men all in all en bra dag. Jag känner att jag köttat på och gjort bra saker. Saker som jag inte kan påverka får vara som de är liksom, jag har i alla fall gjort allt jag kan. Vilket är huvudsaken, jag kan ju liksom inte trolla. Men det börjar i alla fall lossna på flera plan om vi säger så.

Bra att jag håller på att lära mig hur jag ska förhålla mig till saker och ting. Vad mer som är bra är att jag tränat för första gången på 6 veckor. På gymmet alltså och det lär ju kännas imorgon. Tror faktiskt att jag redan känner av det. Men det är som det bör med den saken. Har kör imorgon, utbildning i föreningskunskap del 2 på torsdag kväll och så kickoff med arbetsgruppen för Nätverket för beteendevetare på söndag. Ska bli kul att börja styra upp det.

Jag tror mina kollegor har lite rätt i att jag är involverad och engagerad som person. Om inget annat den här veckan. Får se hur sliten jag är till helgen. Nu måste jag dock sova eftersom jag somnat runt 01 senaste dagarna. Det håller liksom inte..

photo credit: P1060208 via photopin (license)

Det som sker just nu

medium_8232273528

Dags att skriva av sig lite och berätta hur allt är och vad som sker i mitt liv just nu. Tänker dela upp det i lite olika kategorier som är aktuella just nu. Eller som snurrar runt i mitt huvud.

Arbete

Jag är ju arbetslös just nu och har försökt komma igång med att söka jobb, har väl sökt ca 6-8 per månad och jag vet att det inte är rasande många, men det är ungefär det jag hittat som känns aktuellt för mig. Tyvärr begränsar jag mig en del. Det ska gärna vara något som är kopplat till både beteendevetenskap och data, tror kombinationen kan passa mig. Gärna i en roll där jag får jobba med andra och utnyttja mina kunskaper ifrån båda fält. Vill inte sitta fastklistrad framför en skärm hela dagarna. Positiva är att jag fått en callback på en tjänst som passar in på just denna beskrivning. Håller tummarna för att jag går vidare till nästa steg.

Boende

Mina hyresgäster har ju sagt upp sitt kontrakt så om några veckor flyttar jag hem till min lägenhet igen, det ska bli både skönt samtidigt som det innebär lite problem som jag tar upp under rubriken pengar. Själva flytten ser jag inte fram emot, är liksom aldrig kul att släpa på massa prylar, men det får gå ändå. Behöver hyra ut sovrummet så jag kan lösa pengadelen. Jag kommer att tycka att det är rätt skönt med ett stort rum, mer utrymme och en teve som bara jag styr över. No denying. Mindre kul att ha lite längre till stan dock.

Pengar

Får ju snart A-kassa, men de pengarna räcker knappt. Så jag blev väl inte överlycklig när jag fick veta att jag måste betala hela min hyra på ca 6200 plus alla andra räkningar framöver. Har räknat på det och jag får inte riktigt ihop ekvationen. Jag har ändå gjort allt jag kan för att sänka kostnaderna. Men det får gå på något sätt. Får hoppas att jag inte får så hög CSN nästa år..

Kärlek

Åt helvete med det ungefär då det inte skett någon förändring de senaste 1000 dagarna, så jag orkar inte. Jävligt trist, jag vill ju inte att det ska vara så, men jag förmår mig inte att göra något åt det. Tinder, nej får inga matchningar där så det sög. Även jag fick det så skulle jag nog inte våga göra nåt. IRL så är jag typ sämst på allt sånt. Förstår inte hur jag kunnat bli så jävla fucked up.

Träning

Jag ligger lågt där, har haft någon slags inflammation eller iaf problem med området runt höger armbåge utstrålandes i underarmens muskler och även upp i triceps så jag vågar inte göra nåt med den förrän flytten. Vila så mycket som möjligt, eventuellt så gör jag något konditionsmässigt. Har p.g.a. mindre pengar börjat gå ner i vikt för att jag inte kan äta som innan. Är väl bra antar jag..

Allmäntillstånd

Jag vet faktiskt inte riktigt var jag ligger på skalan dödsdeprimerad – överlycklig, ganska neutral faktiskt. Orkar inte med några jätteutspel av känslor åt något håll tror jag. Så länge jag kan hålla det neutralt så gör jag det. Självklart påverkar saker mig, men jag försöker hålla en balansgång för att orka med. På både gott och ont. Självklart är det stressande att inte ha pengar och vara arbetssökande och så finns det annat som varken jag eller någon annan kan kontrollera som stör förstås. Men vad gör man, livet händer och det är bara att göra det bästa av situationen. Mycket av min situation är ju självvald, gäller mest att göra något vettigt av mig själv. Värst är nog den här motstridigheten i mig som gör att jag inte får saker gjorda. Hatar att jag inte är produktiv utan slösar bort massor med tid på strunt rent ut sagt, men jag är prokrastinationens mästare.

Måste helt enkelt bli bättre på att planera så saker blir av. Skrev just en att göra lista för imorgon. Dags att börja bocka av saker dag för dag, kanske blir enklare eftersom jag har en miljard olika saker jag gör. Planering planering planering. Nu sovdags så jag har energin att utföra sagda planer.

photo credit: noodlepie via photopin cc

Min väg till ekonomisk kontroll

Klockan är tio och jag håller på och rundar av här framför datorn, inte gjort många knop idag inte. Samlade ihop de slantar jag kunde och gick och handlade mat. Kommer inte svälta ihjäl den här veckan som kommer heller. Lön på onsdag och då ska jag se till att portionera ut pengarna på mina olika konton.

Som en del kanske vet så är jag oerhört dålig på att hålla i mina pengar. Spara är kört, för jag lyckas alltid med konststycket att förbruka allt som finns på lönekontot. Fördelningen i framtiden är som följer:

Lönekontot för att ha pengar som jag kan göra vad jag vill med, nöjen osv. Sen har jag två sparkonton, det ena ska vara till kortsiktigt sparande, typ om jag vill köpa något dyrare, som min nya säng exempelvis. Sen det andra till långsiktigt sparande, resor, bostad, eller vad det nu kan vara till. Mer som en buffert med.

Till sist ska jag ha ett konto som är kopplat till ett av mina kort på antingen Coop eller Ica, där jag sätter in ca 2000 kr på så jag alltid kan handla mat och andra nödvändigheter. På det här sättet behöver jag aldrig norpa pengar från mina sparkonton. Har jag gjort av med allt på nöjeskontot så får jag liksom skylla mig själv.

Frågan är bara hur jag ska fördela pengarna mellan kontona. Får fundera på den fram tills jag får lönen på onsdag. Nu ska här gosas i sängen. Varje gång jag lägger mig så tänker jag att varför gjorde jag inte det här tidigare.. skönt att ligga under täcket helt enkelt.

I got the cash!

Jaha, välkommen till en fullspäckad vecka! Hade en förra veckan med, åtminstone slutet på den. 3 dagar med Naturskyddsföreningen blev förvisso bara två då jag kände mig aningen slutkörd i söndags. Har just fått lön och betalt räkningar. Så jävla skönt att inte vara fattig längre.

Har påbörjat pensionssparandet igen då jag insett att det är vansinnigt snålt av mig att inte göra det, så nu åker en 500 kr in varje månad. Har även lagt in en större summa på sparkontot. Det har jag råd att unna mig 🙂

Jaha, borde lagt mig för typ 2 timmar sen. Får se om jag kommer iväg på den där föreläsningen med Hans Rosling imorgon. Kanske ska kolla om någon vill följa med, den är öppen för alla så. I övrigt en bra dag idag. Full koll på jobbet för tillfället och har planer alla dagar efter jobb så det blir bra det här, särskilt med tanke på att jag har moneeeeyz.

Nu jävlar

Står och hänger på mitt skrivbord i repan idag med. Har inenting vettigt att göra och är ganska uttråkad. Funderar på vad jag ska göra av dagarna denna sommar. verkar som att jag inte har så stort val annat än att jobba, plugga och träna. Det vill säga inga nöjen alls. Men mat då? Pengarna kommer ju inte räcka till mat ens. Så jävla illa att tro att 7000 kr ska räcka till två månaders räkningar, mat och diverse nöjen. Men då kanske jag kan komma i form istället. Utnyttja tiden väl. Ska träna alla vardagar och några söndagar. NU JÄVLAR!