Tredje veckan – Nu kör vi!

BIld av TeroVesalainen från Pixabay

Förra veckans träningspass och annat intressant

Måndagens pass
Tisdagens pass
Torsdagens pass
Fredagens pass

Sammanfattande tankar kring veckans träning

Dags att summera förra veckans träningspass. Det var ju dags för mig att hitta en bra balans efter föregående veckas mindre lyckade träningsinsats då jag skadade mig. Så veckan som gick, alltså vecka 11 var lite av mitt sätt att försöka hitta min träning. Skönt att få ihop fyra pass, även om två var på jobbet med lätta vikter. Men fler reps ger ändå effekt. Märkte att jag nog ska vara försiktig med att göra utfall med skivstång och att jag nog ska vara allmänt försiktig med tunga vikter över huvud taget. Nu den här veckan så försöker jag på nytt ta mig an lite mer så får vi se..

Vikten och kosten då?

Jo, det har gått neråt, vägde mig flera gånger under veckan och även om jag inte kunde väga mig i morse då jag hade väldigt bråttom till bussen så tänker jag gå på senast uppmätt och det var i går. 74,8 kg. Alltså 1,6 kg ner totalt. Slarvade lite i helgen med pommes frites och en mimosa samt att jag åt potatismos tidigare under veckan. Däremot har jag motstått flera frestelser på jobbet. Det bästa är när man inte ens känner något sug. Det är helt enkelt inte ett alternativ att äta ”skräp” just nu.

Fuskmätt

Mätte mig lite igår med lite i förtid då jag inte ska göra det förrän den sista i månaden. Det såg ut att gå åt rätt håll där med, återkommer som sagt i slutet på månaden. Är ju egentligen det här som är viktigt i mitt fall. Vikten är inte det viktiga om man säger så.. höhö. Ska bli intressant att se hur detta utvecklar sig.

Hejarop och inspirationskällor

Får en del positiv feedback på det jag gör och det är alltid roligt. Det uppskattas faktiskt och hjälper mig att fortsätta med min resa. Har till och med fått höra att jag inspirerar och så, så det är kul. Har ju själv blivit inspirerad av folk runt mig som bestämt sig för att göra förändringar i sin livsstil. Att sätta upp mål och fullfölja dessa och att faktiskt se resultat är mest det som lockar. Det är både kollegor och svågrar och svägerskor och andra som inspirerat mig.

Till sist

Var och handlade i lördags och de före mig hade till skillnad från mig valt att unna sig både flera flaskor läsk samt flera påsar ostbågar. Sen gick de in och köpte pizza på vår lokala krog. Efter i kön stod jag med två förpackningar bladspenat, en med grönkål samt rysk yoghurt. Där och då kände jag ändå att jag kommit en bit på vägen från den jag varit för ett par år sen, när jag kunde ha valt en liknande väg. Så det känns som att jag valt rätt väg. Ingen skugga över de andra, men det blev en ögonöppnare för mig att jag liksom kunde känna en skillnad där. Istället för att tänka att jag gärna hade valt vad de hade köpt så kände jag att nej, det här känns bättre för mig.

Vikt och kropp

Mitt mål med denna resa är ju att komma i form och se vad jag kan lyckas åstadkomma med min vikt och kropp, främst muskler. Vikten är egentligen inte primär, men ändå relevant. Kommer som jag sagt tidigare väga in varje måndag för att se vad som sker med vikten. Igår var första dagen för invägning sedan idén kläcktes och jag satte igång.

Viktkurvan hitintills.

Påbörjade 22 februari med att väga in på 76,4 kg och vägde in på 75,3 igår. Så kan väl säga att målet att gå ner 1 kg i veckan är uppnått. Nästa invägning igen på måndag nästa vecka. Min utmaning är att inte väga mig innan dess. Längre fram kanske vikten till och med går upp när fett byts ut mot muskler, men då är det måtten som får visa vad jag gör för framsteg. Dessa kommer jag uppdatera en gång i månaden.

My new life

Ni som följer mig på Instagram eller har mig på Facebook har sett mina två teasers. Den andra teasern skulle visa lite av vad min idé som jag nämner i den första teasern går ut på. En del förstod ganska snabbt vad det handlade om kanske tack vare hashtaggen #mynewlife. Det handlar kort och gott om att ändra vanor genom att träna mer och äta bättre för att komma i form. Inget direkt slutmål i sikte mer än att må bättre och se bättre ut.

Tanken är att jag ska köra på tills min 40-årsdag och se vad jag uppnår för resultat. Har ju redan vägt in mig men har även mätt mig för att kunna jämföra och se om jag når några resultat. Under den här resan kommer jag dokumentera vad jag gör och de framsteg eller bakslag som sker under resans gång. På min blogg genom att skriva inlägg om resan samt på Facebook och Insta. Om jag känner mig mer bekväm kanske det kommer någon video med.

Här nedan kommer en lite mer ingående förklaring på de bilder jag la ut i fredags.

Detta är min invägningsvikt dag 1 på denna resa mot ett hälsosammare leverne.
Till exempel ska jag gå upp och träna innan jobbet 4 gånger i veckan. Alltså lämna hemmet senast 07.00 för att promenera eller cykla till stan. Vilket jag då gjorde i fredags.
Började som sagt resan med att träna i fredags morse, målet är att göra ett bra träningsschema som täcker alla kroppsdelar och just nu ska jag samla minst 500 poäng per pass i min träningsapp Fitocracy
Min lunch i fredags, Köttfärsgryta med vitkål, paprika och gräddfil.
Tacos utan tortilla är ett sätt att välja ett mer hälsosamt alternativ.

Har mätt mig själv också för att se vad som sker. Blir mätning en gång i månaden och vägning en gång i veckan. Så kommer rapportera hur det går hela tiden. Nedan har ni de mått som är i dagsläget och ett litet mål är ju att bröst ska vara större än mage, samt att öka armmåtten. Även lår ska bli större.

Mage: 102 cm
Lår: 58,5 cm
Vad: 38,5 cm
Överarm: 33 cm
Underarm: 27 cm
Bröst: 101,5 cm
Höft: 99 cmNya rutiner och vanor

8376562599_4832139d9b

Det är en kall januarikväll och termometern står på cirka 8 minusgrader. Kan inte annat än längta till om ca 5 veckor då jag beger mig till mycket bättre väder och miljöer. Precis som många andra har jag bestämt att jag ska vara snäll mot kroppen i typ en månad så jag går ner några kilon. Då behövs nya rutiner och vanor. Beach 2016 är ju ett reellt mål för min del det ligger ju inte långt bort. Så nu ska jag övervaka matintaget med hjälp av Lifesum och hålla mig borta från alkoholen samt träna.

Tänkte gå ner sådär 5 kilo i alla fall. Även om jag inte lyckas nå dit till det är dags att resa så kan jag ju se hur långt jag kommer och jobba vidare där nere osv, kan ju gå på de underbara stränderna och svettas. Vi får se hur det går helt enkelt. Finns inte direkt några garantier och jag vet av erfarenhet att jag kan tappa motivationen rätt lätt och slarva. Den dagen den sorgen, Nu kör jag på och kämpar, håller koll på vad som händer med hjälp av vågen. Varje morgon vägs det in och så får vi se hur många kilon som försvunnit.

Jag är fullt medveten om att man ska mäta och joxa, men vi får se om jag orkar med det. Nu ska jag lägga mig i sängen och läsa lite innan jag somnar så sött, det är halvdag och sen är det ledigt igen och det är rätt så najs.

photo credit: My Weight 150.5 lbs via photopin (license)

Resultat av ett halvårs träning

Jag har nu i dagarna hållit på med styrketräning mer eller mindre regelbundet i ett halvår. Satsat mer  och fått se resultat av det hela och på sätt fått mer motivation att fortsätta. Rent fysiskt så ser jag att det hänt saker, mer tonade muskler på armar och axlar, något grövre ben osv.  Det jag saknar är väl att bränna mer fett även om det till en viss mån är så att jag bytt ut fett mot muskler. Borde egentligen deffa, men jag vet att min disciplin när det kommer till mat är sådär.

Kan vara kombinationen som gjort att jag idag ligger på ca 80 kg i matchvikt alltså en tungviktare om vi ser till boxning. Hade jag aldrig trott för 5 år sen. Jag har ju liksom alltid varit tanig och liten. Men nu är det inte alls där jag är längre. En skulle kunna påstå att jag vuxit upp på riktigt sen jag 26 november 2009 vägde  69.2 kg. Ett antal av dess 11 kilon är ju fett, uppenbarligen har min livsstil inte varit den bästa senaste 5 åren, men jag hoppas och tror att den träning jag lagt ner har gjort den del.

003

Känner mig åtminstone inte större på det sättet, men jag får nog lägga manken till om jag ska deffa till mig. Skaffa en träningstokig flickvän som älskar att laga hälsosam mat som kan dra med mig på mer sunda äventyr både till vardags och på helger. Ja, det hade ju varit något.

Nya idéer och perspektiv

Ibland undrar jag vad jag håller på med. Varför jag gör det jag gör och vem jag gör det för. Låter det bekant? Som det jag gör nu med träning och försöka komma i form. Gör jag det för att jag tycker det är skitkul att träna? Nej, inte direkt. Jag gör det för att jag behöver bli av med problem med värk och för att jag ska kunna bli lite starkare och orka mer. Jag vet inte riktigt, men jag har väl sett den viktuppgång som skett senaste åren som något av ett problem med. Nästan på gränsen att jag fått lite av en förvriden syn på mig själv. Jag tycker inte att jag är fet, men däremot lönnfet. Jag är fortfarande rätt liten på merparten av kroppen, men det där området runt magen är värst.

Kläder som inte passar, mage som sväller så fort jag äter. Njae, inte så kul kanske. Men samtidigt så är jag ju inte överviktig på riktigt. Bara ovan att inte vara pinnsmal som jag alltid varit förut. jag jämför hela tiden med hur det var för 5-10 år sedan. Jag har ju blivit äldre och med ett mindre hälsosamt leverne som jag haft senaste åren så kommer det förändringar, det blir inte alls samma som förut. Var inne på att testa att köra periodisk fasta, alltså bara äta mellan 12-20 varje dag i någon vecka, men så fick jag massa rön skickade min väg som sa att det var inte att föredra.

Det är väl bara att äta någorlunda hälsosamt, träna som en tok och ja kötta på som gäller helt enkelt. Veckan som var har jag valt att både slappa och träna. Slapp måndag och skivstångstisdag. Jag har bara kört skivstång en gång innan och mitt minne av det var inte det bästa. Jag körde lite safe med vikterna denna gång. Var sjukt jobbigt konditionsmässigt. Viktmässigt kunde jag nog orkat mer, men eftersom upplägget mer blir kondition än styrka så funkar inte det. Hann även med en långpromenad, lite armhävningar och sånt samt en springtur igår.

Nu har jag skjutit på det här inlägget länge nog. Dags att publicera. Titeln blev lite missvisande men ändå inte.